Una vuitantena de persones es va reunir ahir a Viu de Llevata amb motiu de la presentació del projecte cultural "Més Romànic" promogut pel Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça, iniciat en 2021 amb objectiu de divulgar, mantenir i promocionar el patrimoni romànic de la comarca així com l'entorn paisatgístic on es troba.
El president del Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça, Albert Palacín, va inaugurar l'acte amb una explicació del projecte on va detallar les accions realitzades fins a l'actualitat i els principals agents i institucions que hi han participat, agraint especialment el suport de l'IDAPA quant a finançament, i el SOC a la part més tècnica.
L'alcaldessa del municipi, Iolanda Ferran, es va mostrar satisfeta per la iniciativa i va manifestar que era un deute i un deure amb el territori. Ferran també va apuntar que cal continuar els treballs de conservació i restauració i treballar conjuntament amb institucions de la comarca i properes com la Ribagorça aragonesa pels lligams comuns que tenen.
L'acte va comptar amb l'assistència d'autoritats com el delegat del Govern de la Generalitat a l'Alt Pirineu i Aran, Josep Castells, la directora de Cultura de la Generalitat a l'Alt Pirineu i Aran, Rosa Noray, la directora d'IDAPA, Eva Fiter, i la directora de museologia i patrimoni de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, Monsterrat Macià, entre altres.
La jornada es va iniciar amb una sortida guiada a la Mola de Viu, una de les rutes que formen part del pla de promoció de senders de l'Alta Ribagorça, amb la participació de membres de l'associació "Amics de Viu" que van explicar el funcionament de la Mola i la història del lloc. Seguidament, es van fer els parlaments de les autoritats i es va completar amb una visita guiada del temple a càrrec de Montserrat Macià, un recital de poemes i una degustació de productes agroalimentaris ribagorçans.
Durant aquestes tres anualitats s'han realitzat diverses accions, entre elles, la creació i formació de filmacions en drons, la creació d'un audiovisual, plafons informatius alguns equipats amb codi QR que enllaça amb la plataforma de Google Street View, que permet fer una visita a l'interior. "Cal tenir en compte que molts temples estan tancats i d'aquesta manera els i les visitants poden veure el patrimoni", explica Albert Palacín, president de l'ens comarcal. La iniciativa també ha comptat amb l'edició de mapes i un llibret en físic amb tota la informació del projecte i la geolocalització dels elements patrimonials a la plataforma Instamaps.
'Més Romanic' vol donar valor a tot el patrimoni arreu de la comarca, perquè se sumi al conjunt de la Vall de Boí, que ja gaudeix d'un bon nombre de visitants. En aquest sentit, Palacín assegura que "per donar bona visibilitat a tot el que tenim hem d'anar agafats de la mà i aquesta és la idea del projecte".