TURISME DE MUNTANYA

La Vall de Boí tindrà la tirolina més llarga de Catalunya per contribuir a desestacionalitzar el turisme

S'ha adjudicat per 763.600 euros i podria estar en funcionament a mitjans d'aquest estiu.
Tirolina de Hunter Mountain en the Catskills (Nueva Tork)
photo_camera Tirolina de Hunter Mountain en the Catskills (Nova Tork)

L'estació d'esquí de Boí Taüll està treballant, conjuntament amb l'Ajuntament de la Vall de Boí, un projecte d'oferta turística de primavera-estiu que ja va arrencar l'any passat amb una oferta de bicis elèctriques. En aquest sentit, el complex de l'Alta Ribagorça de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) estrenarà aquest estiu, si tot va bé, el primer tram d'una tirolina doble que amb 1,2 quilòmetres de longitud serà la més extensa de Catalunya i una de les més llargues d'Estat.

Actius de Muntanya SA, la societat mercantil íntegrament participada per FGC, ha adjudicat per 763.600 euros la primera fase de la nova atracció -uns 200 metres- que és el que es preveu que estigui operatiu aquest mateix estiu. En el plec de condicions s'especifica que “l'obra se situa entre el tercer tram de la carretera d'accés de l'estació d'esquí i muntanya Boí Taüll i la cota 2050 metres d'altitud, enfront del remunti Ts Vaques i a continuació de la caseta dels banys de la Terrassa del Ginebrell, en el Pla de Vaques, del terme municipal de la Vall de Boí”.

Tirolina estació de Boí Taüll
Terrenys de la Vall de Boí on s'instal·larà la tirolina / FGC

L'objectiu de la tirolina és ampliar el ventall d'activitats per als visitants de l'estació de muntanya i garantir una obertura de l'explotació els 365 dies de l'any. El document descriu aquest primer tram de tirolina com a "apte per a públic familiar i de totes les edats", ja que "el descens serà relativament relaxat i permetrà gaudir del paisatge"

Dues fases

Després d'aquesta primera etapa, quedarà pendent una segona, que partirà de la plataforma, travessarà la vall durant un quilòmetre i acabarà en l'aparcament pròxim a la carretera L-501, que porta al poble de Boí. Aquest serà “un vol panoràmic i vertiginós” per als aficionats a “emocions fortes” i és que es podran aconseguir velocitats de fins a 100 km/h. La tirolina permetrà descensos en solitari, ja sigui assegut o en posició horitzontal, així com a dues persones de manera simultània, i comptarà amb dispositius amb autofrenat que l'usuari no vulgui anar tan ràpid.

Tirolina
ziprider.com 


En declaracions a TV3, el director de les pistes de Boí Taüll, David Ros, assegura que aquest nou equipament s'afegirà a altres activitats complementàries que ja funcionen "com les rutes amb bicicleta elèctrica que ja es realitzen actualment i amb altres noves". També hi haurà un circuit de motos elèctriques infantils "per a atreure al públic més jove", afegeix.

Sònia Bruguera, alcaldessa de la Vall de Boí, té clar que "la finalitat és contribuir a desestacionalitzar el turisme, amb una nova activitat d'oci que podrà funcionar durant tot l'any. Les estacions d'esquí han de ser estacions de muntanya." L'alcaldessa va afegir que s'habilitarà un mitjà de transport per als usuaris de la tirolina després del descens i va apuntar que el model de gestió està encara per decidir juntament amb FGC.

La tirolina de Boí Taüll serà la més llarga de Catalunya, però la més extensa de tota Espanya es troba no gaire lluny, a Osca, concretament en Ordesa, amb gairebé dos quilòmetres de trajecte. Actualment, la tirolina més llarga a Catalunya mesura 270 metres i està situada a Campdevànol.