Les Valls d'Àneu commemoraran el 6è centenari del text de bruixeria més antic d'Europa amb una programació especial

Entre les activitats més destacades hi ha la celebració d'un congrés internacional, una exposició itinerant, diverses publicacions, així com la producció d'espectacles multidisciplinars
unnamed (22)
photo_camera Les Valls d'Àneu commemoraran el 6è centenari del text de bruixeria més antic d'Europa / @dansaneu

Aquest dissabte s'ha presentat a la seu de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, a Tremp, la Commemoració del Sisè Centenari del text de bruixeria més antic d'Europa, original de les Valls d'Àneu (1424 - 2024), que impulsen el Consell Cultural de les Valls d'Àneu, el festival Dansàneu i la Universitat de Barcelona i que s'estendrà durant tot l'any 2024.

A l'acte hi han assistit Ferran Rella, president del Consell Cultural de les Valls d'Àneu; Pau Castell, professor d'Història Medieval de la Universitat de Barcelona i especialista en l'estudi de bruixeria a Catalunya; Ivet Eroles, periodista i escriptora, i la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Garriga, que ha subratllat la importància de revisar la història de les dones i episodis com la cacera de bruixes amb noves perspectives: "el moviment feminista i la reivindicació de la visió de gènere han fet la seva feina, i un dels objectius d'aquest any d'activitats és restituir la memòria de les dones que van ser objecte de repressió i de violència", ha assenyalat. L'acte, conduït per la directora del Dansàneu, Rut Martínez, ha servit per posar en valor el paper de les entitats que han participat en el programa de la commemoració; "totes elles demostren tenir un clar compromís amb la memòria històrica i la transformació social".

La Commemoració inclou una sèrie d'iniciatives i activitats que volen reconèixer la singularitat històrica i el pes jurídic d'aquest text aneuenc, així com restituir la memòria de les dones que van ser objecte de repressió i violència per aquesta qüestió. La llei sobre bruixeria (1424) s'insereix en el llibre dels Costums i Ordinacions (segles XIV-XV) de les Valls d'Àneu i té un significat important perquè la comunitat científica internacional la reconeix com el primer document conservat amb caràcter regulador que ordena i condemna la participació en reunions de bruixes a nivell europeu.

d0605479-199b-4313-83c2-b9c84d771640
Presentació dels actes commemoratius del Sisè Centenari del text de bruixeria més antic d'Europa / Alba Mor

Posant el focus en aquest text històric i donada la seva rellevància, la Commemoració vol proporcionar "una mirada sobre la ignomínia del terror, de la repressió en general - i la de gènere en particular -, de la intransigència, del bé en parlar del mal absolut que ens impel·leix a repensar-ho tot per actuar d'una forma diferent, jutjar menys i comprendre millor", en paraules del president del Consell Cultural de les Valls d'Àneu, Ferran Rella. 

Per això, la programació de la Commemoració inclou una sèrie d'activitats - algunes imbrincades en la 33ena edició del Festival Dansàneu - com són la celebració d'un congrés internacional, una exposició itinerant, o la producció d'espectacles i publicacions, tant especialitzades com divulgatives, entorn de la temàtica de la bruixeria.

La commemoració dels 600 anys de la llei contra la bruixeria més antiga d'Europa s'estendrà durant tot el 2024 amb diferents iniciatives impulsades des del Consell Cultural de les Valls d'Àneu, el festival Dansàneu i la Universitat de Barcelona.

Sònia Gómez
La ballarina i coreògrafa Sònia Gómez fent una acció permormativa durant la presentació dels actes commemoratius / Alba Mor

El primer dels actes es durà a terme del 4 al 6 de juliol entre Barcelona i les Valls d'Àneu. Es tracta d'un congrés internacional organitzat per l'Intitut de Recerca en Cultures Medievals de la Universitat de Barcelona (IRCVM-UB) sota la coordinació de l'historiador i catedràtic de la UB Pau Castell. L'esdeveniment preveu reunir durant tres dies els principals especialistes internacionals en l'estudi dels orígens de la cacera de bruixes, com ho són Agustí Alcoberro o Meritxell Simó.

Les ponències versaran sobre els aspectes relacionats amb la història comparada, el dret penal o la literatura bruixesca, entre altres, en un context on aquest patrimoni singular és "poc conegut" més enllà de Catalunya. En aquest sentit, Castell ha apuntat que les jornades serviran per situar les fonts del Pirineu dins del mapa general dels orígens de la cacera de bruixes europea.

En el marc de la commemoració també s'ha programat l'exposició itinerant 'Bruixes de dol. De les ordinacions d'Àneu a les caceres actuals' comissariada per l'escriptora i periodista Ivet Eroles amb el suport de l'Institut Català de les Dones. La mostra, que parteix de la cacera de bruixes, s'articula com una instal·lació artística que ofereix un recorregut per les opressions i violències que han rebut les dones i altres col·lectius estigmatitzats.

unnamed (23)
Les Valls d'Àneu commemoraran el 6è centenari del text de bruixeria més antic d'Europa / @dansaneu

L'exposició compta amb l'assessorament de Núria Morelló, historiadora i antropòloga feminista especialitzada en la cacera de bruixes amb perspectiva de gènere i inclou un programa d'activitats. La mostra es podrà veure del 27 de juliol al 31 d'agost a Lo Ventador de la Guingueta d'Àneu (Pallars Sobirà) i, a partir del novembre, a la seu de l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) de Lleida.

La temàtica bruixesca també serà present durant la 33a edició del Dansàneu, el Festival de Cultures del Pirineu, amb l'espectacle inaugural 'Biterna' i en el de cloenda 'Les filles de Lilit'. Es tracta de dues estrenes les quals posteriorment es podran veure en altres localitzacions com Lleida i Barcelona.

Per la seva banda, Núria Guiu i Ingri Fiksdal oferiran l'espectacle 'Supermedium" el 6 de juliol a Borén (Alt Àneu), mentre que al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) serà l'escenari de 'Vosaltres, les bruixes' amb text de Jan Vilanova i la direcció d'Alicia Gorina amb les actrius Mònica Almirall, Queralt Casasayas, Imma Colomer, Mia Esteve, Montse Esteve i Tai Fati.

unnamed (22)
unnamed (22)

La programació que commemora el 6è centenari de la llei de bruixes s'ha presentat aquest dissabte a la seu de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya de Tremp en un acte que ha conclòs amb una acció performativa a càrrec de la ballarina i coreògrafa Sònia Gómez.

Articles especialitzats, llibres i altres publicacions

Més iniciatives que s'han organitzat en el marc de la commemoració són les publicacions especialitzades i divulgatives. Una d'elles és la portada de la revista 'Sapiens' amb un article sobre bruixeria a Catalunya, i  un dossier a l''Àrnica, la revista naturalista dels Pirineus' sobre bruixeria i natura amb articles especialitzats.

Així mateix, també es publicarà el llibre 'Dones, lliure esperit' a càrrec dels professors de la Universitat de Lleida Maria José Vilalta i Joan J. Busqueta i s'editarà una 'Auca il·lustrada' per Luci Gutiérrez que recull el judici per bruixeria contra Gabriela Sanci (1592) d'Esterri d'Àneu (Pallars Sobirà).