JOVES DEL PIRINEU

Marta Garulo: "Ens feia il·lusió treballar per nosaltres, obrir el nostre propi negoci"

Marta Garulo Joves del Pirineu
photo_camera Marta Garulo i la seva parella a la carnisseria Llorenç de la Seu d'Urgell / Feliu Sirvent
joves (19)

La teva formació està vinculada al món sociosanitari…  Vaig estudiar auxiliar d’infermeria i, així que vaig acabar, vaig treballar durant un any a la residència de gent gran d’Oliana i després sis anys al centre sociosanitari ‘El Cedre’ d’Andorra. Em vaig quedar embarassada, va venir la pandèmia i vaig plegar per entrar a treballar en una farmàcia a la Seu.

Però, fa un any vau decidir obrir una carnisseria…  A la farmàcia m’hi trobava molt a gust, però ens va sorgir l’oportunitat d’obrir la carnisseria amb el Llorenç, la meva parella. Estàvem il·lusionats, n’havíem parlat moltes vegades i ara se’ns presentava l’ocasió per fer-ho. Ens feia il·lusió treballar per nosaltres, obrir el nostre propi negoci. El Llorenç sempre ha treballat en el món de la ramaderia, les vaques i la carn.

El Llorenç sempre ha treballat en el món de la ramaderia, les vaques i la carn. Això li ha permès tenir un bon coneixement de tot el procés

Així coneix bé el sector… A casa seva sempre han tingut vaques de carn a Argolell. Això li ha permès tenir un bon coneixement de tot el procés, des de la pastura i l’alimentació del bestiar fins a la manera de tallar la carn i oferir-la al client. Ha treballat durant anys com a carnisser i xarcuter.

Quin és el secret de la bona carn? La pastura a l’aire lliure, l’alimentació, la raça de l’animal i la manera de sacrificar-lo, és a dir, que no estigui estressat. La raça fa que canviï el sabor de la carn, que faci més aigua o menys. Si l’animal està estressat quan se’l sacrifica, la carn és més dura i té un color més fosc.

El client demana altres tipus de carns? Sembla que ara s’han posat de moda els entrecots madurats i que hi ha una tendència a anar cap a carns amb més gust, amb més maduració. Nosaltres oferim un entrecot de vaca que el deixem madurar més perquè sigui més tendre. La carn de vedella que despatxem pastura a tres quilòmetres de la nostra botiga, a Montferrer, en una explotació de la família Guiu de cal Tamborino. Partim de les millors matèries primeres per elaborar els millors productes. 

La carn de vedella que despatxem pastura a Montferrer, a tres quilòmetres de la nostra botiga

Teniu un bon obrador. Quins productes elaboreu? La botifarra negra agrada molt. També tenen molta acceptació els bulls de carn i de cap i el pa de fetge, les llangonisses, els fuets, la botifarra blanca i la de cornes... Per carnaval també fem el típic farcit de carnaval.

Com ha respost la gent en aquest any de funcionament? Molt bé, estem molt contents. Ens agrada veure com la gent valora cada dia més els nostres productes i com de mica en mica anem guanyant la fidelitat dels clients.

Engegar un projecte i tirar-lo endavant és un procés complex i una opció valenta. Cal posar les coses més fàcils a tothom i en especial als joves.

Quin és el valor de la carnisseria de proximitat? Diria que oferim un tracte més personalitzat. Estem compromesos amb la qualitat del producte: bo, fresc i local. L’altra cosa important és que formem part del petit comerç de proximitat que és necessari per cohesionar el centre de la Seu i per fer rutllar l’economia.

Ha estat complicat per una parella jove obrir el seu negoci? No ens enganyem, el tema burocràtic i de permisos va ser molt feixuc, sort en vam tenir del nostre gestor. Vam estar uns mesos parats en espera de la llicència. És paradoxal que vulguis treballar i que no puguis per la lentitud de l’administració. Engegar un projecte i tirar-lo endavant és un procés complex i una opció valenta. Cal posar les coses més fàcils a tothom i en especial als joves.

Logo drets socials Joventut