ELECCIONS AL PARLAMENT 12M

Junqueras fa costat a Bombardó perquè la Cerdanya torni a tenir veu pròpia al Parlament després de tres dècades

El president d'ERC, Oriol Junqueras, i l'alcaldessa de Montellà i Martinet, Roser Bombardó, omplen la sala d'actes de l'ajuntament cerdà.
Junqueras Martinet
photo_camera Oriol Junqueras i Roser Bombardó aquest dissabte a Martinet de Cerdanya / ERC

El president d'ERC, Oriol Junqueras, i l'alcaldessa de Montellà i Martinet, Roser Bombardó, han estat els protagonistes, aquest dissabte, d'una trobada informal i distesa que ha omplert la sala d'actes de l'ajuntament cerdà. Es tractava de parlar clar, d'exposar dubtes i preocupacions sobre la situació política, l'acció de govern, i la posició del partit republicà amb relació als reptes que té la societat catalana i pirinenca i, alhora, oferir respostes directes i clarificadores. Un feedback molt viu que es va allargar durant prop de dues hores i que va abordar qüestions com la fiscalitat, el sector agroalimentari, l'impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles al món rural, la mobilitat, la demografia i la baixa natalitat, el finançament de Catalunya o el canvi climàtic, entre altres assumptes. Prèviament, Oriol Junqueras i Roser Bombardó, s'havien reunit amb un col·lectiu de pagesos de la comarca.

Junqueras Martinet 3
Oriol Junqueras i Roser Bombardó aquest dissabte a Martinet de Cerdanya / ERC

Tot i que la trobada no estava pensada com un acte preelectoral, la convocatòria de les eleccions al Parlament de Catalunya pel 12 de maig va ocupar una part del debat. I és que la incorporació de l’alcaldessa de Montellà i Martinet i directora general de Polítiques de Muntanya de la Generalitat, Roser Bombardó, com a candidata número cinc a les llistes electorals al Parlament de Catalunya obre la possibilitat a què la Cerdanya pugui tornar a tenir un diputat a la cambra legislativa catalana, després de tres dècades sense representació. 

Junqueras Martinet 2
Junqueras i Bombardó durant l'acte d'aquest dissabte a la sala de plens de l'Ajuntament de Montellà i Martinet / ERC

La Federació Regional d’ERC de l’Alt Pirineu i Aran ha situat dos representants en els primers llocs de la candidatura per la circumscripció electoral de Lleida, Roser Bombardó i l’alcalde de Llavorsí, Pepe Vidal, que ocupa el segon lloc. El primer lloc ha estat designat a Marta Vilalta i, també com a representant de l'Alt Urgell, la regidora de l’Ajuntament de la Seu d'Urgell Marian Lamolla com a número nou.

En les últimes eleccions al Parlament de Catalunya, la llista d’ERC va obtenir cinc representants per la circumscripció electoral de Lleida, la qual cosa, en cas de repetir-se o superar-se aquests resultats, situaria l'alcaldessa de Montellà i Martinet com a diputada. Un fet que es podria qualificar de "fita històrica" en la política de Cerdanya, ja que la comarca no té cap diputat al Parlament de Catalunya des de l’any 1995. 

L'últim diputat cerdà

Josep Moliner i Florensa (Puigcerdà, 1936) va ser diputat al Parlament de Catalunya per la circumscripció electoral de Girona amb les sigles de Convergència i Unió (CiU) durant tres legislatures (1984-1995). Havia iniciat la seva activitat política a les acaballes del franquisme, quan fou alcalde de Puigcerdà pel terç familiar, des de febrer de 1974 fins a abril de 1979. Durant el mateix període va ser diputat de la Diputació de Girona i president de la Mancomunitat de Municipis de la Cerdanya.