MEDI AMBIENT

Detecten els primers indicis d'activitat d'ossos a la Val d'Aran

Goiat segueix en hibernació a la zona de Margalida a Bossòst, tot i que ja s'han registrat alguns moviments lleus

Pla mitjà on es pot veure el moment en què es canvien les bateries del collar de l'os Goiat a Naut Aran, el 16 d'octubre de 2018. (Horitzontal)
photo_camera Pla mitjà on es pot veure el moment en que es canvien les bateries del collar de l'os Goiat a Naut Aran, el 16 d'octubre de 2018/Agents Rurals

Els primers indicis d'activitat d'ossos, després del període d'hibernació, han estat trobats a la Val d'Aran i zones properes en els darrers dies. Es tracta de rastres a la neu trobats la setmana passada a la Val de Toran i, aquest dimecres, a la zona de la Bonaigua. De fet, aquesta acostuma a ser l'època en que els primers plantígrads abandonen les coves d'hibernació. Les femelles amb cries seran les ultimes a sortir-ne, ja que alleten els cadells durant els primers mesos a la mateixa cova. Pel que fa a l'os Goiat, aquest segueix en hibernació a la zona de Margalida a Bossòst tot i que ja s'han registrat moviments lleus d'aquest exemplar. Un cop desperti, però, es començarà a aplicar un dispositiu per intentar canviar els seus hàbits.

La mesura que durà a terme el Departament de Territori i Sostenibilitat amb l'os Goiat és de caràcter previ a la seva extracció del medi i forma part de la segona fase d'un protocol posat en marxa l'any passat arran dels múltiples atacs d'aquest exemplar, provinent d'Eslovènia, des que es va introduir al Pirineu l'any 2016. La tardor passada es van canviar les bateries del collar que el permet tenir geolocalitzat i si a partir d'ara no s'aconsegueix reconduir el seu comportament, allunyant-lo de les zones humanitzades i amb bestiar, s'optarà per retirar-lo.

Al 2018 es van comptabilitzar 45 ossos al Pirineu i, malgrat l'elevada mortalitat dels exemplars joves, la població va creixent lentament. Pel que fa als danys que aquests plantígrads provoquen, al 2016 es van registrar 69 depredacions, 114 al 2017 i 167 al 2018. En el cas dels ramats agrupats, hi ha haver sis baixes al Pallars durant l'any 2018 i dos al 2017, període en el qual se'n van produir tretze a la Val d'Aran.