SUCCESSOS

Cinc detinguts a la Val d'Aran per robar en cases d'on es van emportar joies per valor de més 100.000 euros

Una de les detingudes havia treballat netejant cases i sabia quan estaven obertes o si deixaven les claus a fora
7cab0d7e-35b2-4a8a-82a2-999e5eb77827
photo_camera Els Mossos d'Esquadra detenen un grup a la Val d'Aran per robar en cases d'on es van emportar joies / @mossos

 Els Mossos d'Esquadra van detenir dimecres a Vielha tres dones i dos homes, d'entre 20 i 57 anys que suposadament van cometre sis robatoris i quatre furts en cases de la Val d'Aran on haurien robat joies per un valor superior als 100.000 euros. Segons la policia, una de les detingudes havia treballat netejant cases i sabia quines estaven obertes durant el dia o si deixaven les claus a fora. La policia destaca que s'ha aconseguit desarticular un grup molt actiu especialitzat en aquet tipus de robatoris. Durant l'operatiu s'ha aconseguit recuperar nombroses de les joies robades i les detencions són resultat d'una investigació que va començar a finals de l'any passat arran d'una sèrie de robatoris a Vielha i Naut Aran.

Segons els Mossos, el 'modus operandi' que utilitzaven els lladres sempre era el mateix. Escollien cases unifamiliars, principalment en zones rurals i on vivia gent d'edat avançada, en les quals els propietaris deixaven les portes d'accés obertes durant el dia o bé amagaven les claus a l'exterior de la casa. En aquests casos, els lladres sabien on estava l'amagatall, utilitzaven les claus i les tornaven a deixar al mateix lloc per no aixecar sospites. Un cop dins, robaven joies i diners en efectiu.

Aquesta manera d'actuar feia que moltes víctimes d'entrada no fossin conscients dels robatoris ja que no forçaven cap dels accessos. Per vendre el material sostret, els integrants del grup es desplaçaven a Lleida, lluny de la Val d'Aran, i els venien a establiments de compravenda de joies.

7cab0d7e-35b2-4a8a-82a2-999e5eb77827
Els Mossos d'Esquadra detenen un grup a la Val d'Aran per robar en cases d'on es van emportar joies / @mossos

De la investigació es va despendre que la principal sospitosa seria una veïna de Vielha, que coneixia perfectament les circumstàncies de la zona ja que havia treballat netejant cases. Un cop analitzats els registres dels establiments de compravenda d'or, l'entorn de l'autora principal, i recollits els indicis suficients, el dimecres passat es va muntar un dispositiu per detenir els lladres.

Durant la matinada es va fer una entrada i perquisició al domicili de la principal sospitosa a Vielha. En l'operatiu es van detenir cinc persones, tres dones i dos homes, i es van recuperar nombroses joies.

Als detinguts se'ls relaciona amb sis robatoris amb força i quatre furts, comesos a Vielha, Garós, Betren Escunhau i Casarih i també amb cinc entrades a habitatges aliens ja que en alguns cases havien arribat a entrar a les cases sense robar-ne res. El valor conjunt de les joies robades puja a més de 100.000 euros.

La investigació continua oberta per tal de lliurar les joies recuperades als seus propietaris i per esbrinar si els detingut poden estar implicats en altres delictes.

Dos dels detinguts van quedar en llibertat després de declarar a la comissaria de Vielha, amb la obligatorietat de presentar-se davant del jutge quan siguin requerits. Els altres tres detinguts, amb antecedents, van passar ahir a disposició judicial davant del jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia de Vielha.

Més a Val d'Aran