RAMADERIA

Els ramaders de la vall Ferrera denuncien la superpoblació de muflons

Ramats de fins a 200 exemplars campen lliurement pels prats de pastura i a prop d'alguns pobles
Muflons Marta Lluvich 1
photo_camera Els ramaders de la vall Ferrera denuncien la superpoblació de muflons / Marta Lluvich

Els ramaders de la vall Ferrera denuncien la superpoblació de muflons a la zona. Durant els mesos de març, abril i maig baixen de les zones altes als prats de pastura buscant herba per alimentar-se, amb les pèrdues que això comporta per als pagesos. El ramader Nacho Castellarnau ha explicat que on hi ha muflons no poden anar-hi ramats d'ovelles a pasturar, perquè en cas d'encreuar-se amb les ovelles dels pastors, surt un animal "molt poc apreciat per la carn" i infèrtil. A Norís, a 1.254 metres d'altitud, només hi viu el Benito, qui ha explicat que els muflons ja no es fan estranys amb la gent i es passegen pels carrers del poble com si res. Des de la finestra de casa veu ramats de fins a 200 muflons, ha afirmat.

Nacho de Castellarnau Vall Ferrera
El ramader Nacho de Castellarnau amb el veí de Norís / Marta Lluvich 

Castellarnau ha explicat que els muflons es van introduir a Andorra per a la cacera esportiva a mitjan anys noranta. Els animals van travessar la frontera per Tor i Alins i s'han anat estenent per tota la vall. Aquest ramader d'Alins ha explicat que els muflons avancen en detriment de l'isard, amb qui competeix pels prats més baixos. On fa anys veia ramats d'isards ara hi veu ramats de muflons, ha dit.

Norís

El Benito, únic habitant permanent al poble de Norís, ha explicat que ja fa un temps van haver de posar tanques al cementiri del poble perquè els muflons i els senglars no hi entressin. "Veure'ls passejar pels carrers del poble ja és habitual", ha dit el Benito i a tall d'exemple ha comentat que ha de protegir les flors de casa amb teles perquè aquests animals no se les mengin.

Muflons Marta Lluvich 2
Una flor tapada amb un sac perquè no se la mengin els muflons / Marta Lluvich 

Població de muflons al Pallars

La població de mufló censada a la Reserva Nacional de Caça (RNC) de l'Alt Pallars l'any 2023 era de 1.019 exemplars, segons Acció Climàtica. La RNC va gestionar l'any passat un total de 13 expedients de danys i es van donar autoritzacions excepcionals que contempla permís per a dur a terme aguaits per part dels pagesos. Durant aquest període es van notificar 32 exemplars de mufló abatuts. Aquests resultats no són definitius perquè encara queden 4 autoritzacions de les 13.

La directora de la RNC, Cristina Espinar, ha dit que amb les dades de població que tenen "s'ha de fer gestió per reduir els exemplars i controlar la població.

Més a Pallars Sobirà