La diputada en funcions Helena Martínez; el president de l’Associació contra el càncer a Lleida, Sisco Maranges Granja; la gerent de l’associació, Eva Figuera Collada; el coordinador de colònies, Jordi Arjo; la monitora-directora del camp de treball, Anna Morreres, i el participant al WorkCamp, Kilian Moix, han participat aquest dimarts en la presentació de les 23es colònies d’estiu a la Val d’Aran i del camp de treball que organitza l’Associació contra el càncer a Lleida i la junta local de la Val d’Aran a l’alberg Era Garona, a Salardú, i al Refugi de Conangles, respectivament, entre els dies 16 i 23 de juliol.
Aquestes colònies, orientades a millorar la qualitat de vida dels nens i nenes malalts de càncer, “estan pensades per potenciar les seves relacions, on expressar-se en un entorn segur, i treballar valors i emocions com la superació i viure el present”, tal com ha explicat Anna Morreres. També ha afegit que compten amb una àmplia varietat d’activitats d’oci relacionades amb l’entorn i la natura, com el senderisme, l’hípica, excursions, ràfting, educació ambiental, piscina, tallers de música, pintura, ball, jocs a l’aire lliure i de taula, manualitats, gimcana, activitats solidàries, festes i vetllades.
En aquest sentit s’ha manifestat Helena Martínez, que ha recordat que “amb aquestes colònies garantiu el dret al lleure i identificar-se més enllà d’una etiqueta i un diagnòstic”. A tots els nens i nenes que prendran part de les colònies els ha desitjat que els vagi molt bé “i que n’hi hagi per molts anys”.
Les inscripcions a les colònies –tancades aquest mateix dimarts– es van obrir a 75 nens i nenes d’entre 6 i 14 anys de tot Espanya que tinguin o hagin tingut càncer, mentre que les del camp de treball estan destinades a 20 joves d’entre 15 i 17 anys. Finalment, però, el camp de treball acabarà acollint 24 participants, per la qual cosa el nombre total d’inscrits és de 99.
Arjo ha explicat que, com en anteriors edicions, la procedència dels inscrits és molt variada i arriben nens i nenes de les Canàries, Andalusia, les Illes Balears i Astúries, entre d’altres. També ha volgut posar en valor el fet que les colònies siguin gratuïtes i que, enguany, s’hi ha pogut acollir a tothom que ho ha demanat. Kilian Moix ha recordat les activitats que van fer en la passada edició, entre les quals ha destacat “la tirolina i el ràfting” com les que més li van agradar. Al mateix temps, la seva mare ha volgut agrair a l’organització la feina que fan i les ganes amb les que el seu fill hi va anar l’any passat i les expectatives que té per a aquesta edició.
Els organitzadors compten amb més de 50 voluntaris i professionals de l’Associació que fan tasques de suport. L’equip està format per monitors, pediatres oncològics, psicòlegs, infermers i els directors de cada centre.
Aquestes són unes activitats molt demanades, entre d’altres coses, tal com s’ha recordat, per l’entorn on es fan, al costat de boscos, i on es poden fer activitats de tot tipus.