PETITS MUSEUS AMB ENCANT

Museu de l'Homeopatia, la Seu d'Urgell

museu1
photo_camera El museu neix amb clara vocació pedagògica.

Ha estat una agradable sorpresa assabentar-nos de l'obertura d'aquest petit museu perquè encaixa plenament amb el títol d'aquesta secció "petits museus amb encant" la qual porta més de 12 anys divulgant aquests espais de cultura i patrimoni que es troben entre  l'Alt Urgell i la Cerdanya.

museu2
La decoració del museu ens trasllada al segle XIX.

L'acte d'inauguració del nou museu de l'Homeopatia va tenir lloc el dia 10 d'abril coincidint amb el dia mundial de l'Homeopatia. La propietària de la col·lecció, la naturòpata i homeòpata Sofia Roca, va explicar el perquè va decidir compartir la seva interessantíssima col·lecció amb el públic que ho desitgi. Segons va explicar, serà una manera que les peces de la seva propietat, i les que ha anat adquirint durant anys, perdurin en el temps i ajudin a fer conèixer una mica més aquest mètode terapèutic que no experimenta els seus productes amb animals.

El petit museu està ubicat en un espai habilitat al soterrani de la farmàcia Purgimon la decoració del qual transporta el visitant al segle XIX. Un mobiliari ben escollit completat amb els detalls justos per propiciar una visita còmoda, permet una immersió en la història de l'homeopatia i en la vida del seu fundador, el metge, farmacèutic i químic alemany, Samuel Hahnemann (1775-1843).

museu4
Una imatge de les peces que es poden trobar al museu.

El petit museu està ubicat en un espai habilitat al soterrani de la farmàcia Purgimon la decoració del qual transporta el visitant al segle XIX. Un mobiliari ben escollit completat amb els detalls justos per propiciar una visita còmoda, permet una immersió en la història de l'homeopatia i en la vida del seu fundador, el metge, farmacèutic i químic alemany, Samuel Hahnemann (1775-1843)

A finals del segle XVIII, Hahnemann va proposar aquest sistema terapèutic que es basa en el principi hipocràtic de la similitud i en la potenciació o dinamització dels productes medicinals. Consisteix en mullar glòbuls o grànuls de lactosa en una tintura mare a partir d'uns ingredients actius d'origen vegetal o mineral,  que s'administren al malalt.

A les vitrines del museu es pot observar una bona col·lecció de farmacioles d'aquella època i que Sofia Roca va anar adquirint als EEUU, a Alemanya o a Anglaterra així com una d'utilitzada en un vaixell per a ús de la tripulació. Uns plafons situats a les parets ajuden a aprofundir en la figura de Hahnemann  com a metge i en la seva pròpia vida personal.

museu3
El museu és una iniciativa de Sofia Roca.

Com explica el propietari de la farmàcia, Joan Lluís Purgimon, el museu neix amb una clara vocació pedagògica per la qual cosa les escoles i instituts hi seran molt benvinguts. En aquest cas, caldrà concertar la visita.

Les persones que desitgin visitar aquest nou museu, que té l'honor de ser el primer de l'estat espanyol dedicat a l'homeopatia, ho podran fer en l'horari habitual de la farmàcia Purgimon i de manera gratuïta.

Núria Boltà Vilaró