El Museu de les Papallones obrirà les portes a Ribera de Cardós a partir de finals de juny. Un acord entre l'Ajuntament i els propietaris de la col·lecció, Alfons G. Dolsa i Maria Teresa Albarràn, ha permès aquesta nova ubicació. La col·lecció de més de 25.000 exemplars, que fins a finals del 2017, es trobava a Pujalt, al municipi de Sort, s'ha traslladat per un desacord en la gestió del Museu entre l'Ajuntament de Sort, titular de l'edifici, i els promotors i propietaris del fons. D'aquesta manera, s'han posat fi a 15 anys de funcionament del museu a Pujalt i ara, s'obrirà una nova etapa del museu a Ribera de Cardós, en un local de propietat municipal. Aquest fons científic és considerat com una de les quatre col·leccions de referència a Catalunya juntament amb el Museu de Ciències Naturals de la Citadella, el Centre de Recursos de Biodiversitat Animal de la UB i l'Institut de Ciències del Mar del CSIC.
L'acord per acollir el futur museu de papallones a Ribera ja s'ha aprovat en ple i ara solament manca la signatura del contracte entre l'Ajuntament i els propietaris de la col·lecció.
A Ribera de Cardòs, s'exposaran les mateixes papallones que es mostraven a l'antic museu; unes 3.500. Pel que fa a la resta, fins a arribar a 25.000 estaran a un segon local també propietat de l'Ajuntament. En aquest espai hi haurà el fons científic.
Entre les curiositats d'aquesta col·lecció destaca la papallona més gran del món i també la més petita. Però també els insectes més grans de Catalunya i Europa. La joia del Museu és una papallona única al món descoberta a Andorra l'any 1994.
A la col·lecció que, a partir de Sant Joan, s'exposarà a Ribera de Cardós, conte les espècies que volen a Catalunya amb totes les seves varietats, i el visitant pot conèixer a fons el seu món, les seves relacions amb l'entorn i tota mena de detalls sobre la seva vida i els seus costums. Amb més de 3.500 exemplars exposats, el visitant pot conèixer detalls sobre el mimetisme, el dimorfisme sexual, geogràfic i estacional, relacions amb els altres insectes, simbiosi i adaptacions al medi.