Aquest cap de setmana els Bombers de la Generalitat han rebut una vintena d’avisos per atendre serveis al medi natural, la majoria per rescatar excursionistes accidentats a la muntanya o per atendre ciclistes accidentats en zones de difícil accés. Dels serveis d’aquest diumenge a Catalunya, tres s'han produït al Pallars Sobirà:
Els efectius del grup de rescat de muntanya dels Pompiers d’Aran han treballat en el rescat, amb l’helicòpter, d’una persona accidentada, mentre feia esquí de muntanya, a la Vall de Saboredo, a Alt Àneu. L’avís arribava a les 12.55 hores. Se l’ha traslladada fins a l’heliport de Vielha.
Un ciclista s’accidentava a Sort, a una pista forestal a la zona del Clot de la Mainera. L’avís arribava a les 13.25 hores i s’ha activat l’helicòpter, amb efectius dels GRAE i una dotació terrestre. Després d’immobilitzar el ferit se l’ha traslladat fins a l’heliport de Tírvia per fer el trànsfert amb una ambulància del SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques).
Al Baix Pallars, a la zona del Congost de Collegats, han alertat a les 17.37 hores que una excursionista s’ha fet mal al turmell mentre feia l’itinerari de Sant Pere de les Maleses. S’ha activat l’helicòpter i efectius dels GRAE que han immobilitzat la ferida, han fet l’extracció amb l’helicòpter i la traslladen directament a l’hospital de Tremp. .
Davant la perspectiva dels dies de festa de Setmana Santa, un dia més, els Bombers de la Generalitat insisteixen en la necessitat d’extremar les precaucions a l’hora de realitzar activitats al medi natural per tal d’evitar accidents que culminin en un rescat i poder gaudir de la muntanya amb seguretat. A més, recordar que cal mantenir les mesures de seguretat i d’autoprotecció necessàries per a la contenció de la COVID-19: Mans, Distància, Mascareta i Ventilació!
Consells de seguretat a la muntanya
Per tal d'evitar accidents, les persones que tinguin previst realitzar activitats al medi natural han d’adoptar certes mesures preventives, tant a l’hora de planificar com de realitzar la sortida. Així mateix, també és de vital importància un bon equipament i una condició física i psíquica adequada al nivell d’esforç que requereix l’activitat.
Abans de sortir:
- PENSEU: Què aneu a fer? Qui fa l’activitat? Quan i on?
- PLANIFIQUEU: Cal que sigui una activitat adaptada al grup. Tingueu presents horaris, recorreguts i desnivells. Consulteu les guies i mapes i la predicció meteorològica. Planifiqueu un pla B per si alguna cosa falla.
- EQUIPEU-VOS: Porteu la roba i el calçat adients. Carregueu la motxilla amb el material, aigua i menjar necessari: opteu per aliments energètics, com els fruits secs.
- FORMEU-VOS: Cal que coneixeu les tècniques necessàries per a l’activitat que voleu realitzar, com usar els materials requerits i tenir nocions mínimes d’assistència de primers auxilis.
- MINIMITZEU RISCOS: El risc zero no existeix, però ens hi podem acostar. Feu-ne una valoració contínua.
Durant la sortida:
- Un cop iniciada l’activitat, observeu l’estat del grup, si esteu complint l’horari i si les condicions meteorològiques continuen sent favorables. Si no ho veieu clar, no dubteu en girar cua.
- Fixeu punts de referència en el recorregut, de manera que pugueu orientar-vos.
- Tingueu sempre a punt un mitjà de comunicació amb el 112, telèfon mòbil amb bateria ben carregada o aparells específics de seguretat. Apreneu a enviar la vostra ubicació mitjançant les aplicacions de missatgeria instantània més populars.
- Hidrateu-vos i alimenteu-vos durant tota la jornada.
És molt important, també, que abans de sortir a bosc, a muntanya o a fer cap mena de travessia consulteu la previsió meteorològica. A www.meteomuntanya.cat i a meteo.cat podeu consultar i fer seguiment dels avisos de Situació Meteorològica de Perill en les zones de mar i muntanya.