Torna la Salomon Ultra Pirineu amb sold out a totes les proves: Bagà es prepara per la competició més emblemàtica del Pirineu
La 14ª edició d’aquesta competició reunirà alguns dels millors atletes del món i acollirà proves que formen part del circuit Spartan Trail World Championship i Golden Trail National series España-Portugal
A 10 dies per donar el tret de sortida a la Salomon Ultra Pirineu, Bagà escalfa motors per acollir una nova edició de la cursa més emblemàtica del Pirineu. Així, els propers 29 i 30 de setembre, i 1 d’octubre, torna la prova reina del trail running a nivell nacional i ho fa penjant el cartell de sold out en cada una de les quatre proves que es disputaran al llarg del cap de setmana.
Salomon Ultra Pirineu: història
Aquesta competició celebra enguany la seva 14ª edició, la 9ª sota el nom de Salomon Ultra Pirineu. De fet, els seus orígens es remunten l’any 2009, quan va néixer la primera edició de la "Ultra Cavalls del Vent", inspirada en la travessa que uneix a vuit refugis del Parc Natural del Cadí-Moixeró. Mes tard, al 2014, es va decidir crear la Ultra Salomon Nature Trails, competició que l’any 2015 es va consolidar com l’actual Salomon Ultra Pirineu, que perdura fins al moment.
Les proves Molina Nit Pirineu KV®
Com cada any, la Molina Nit Pirineu KV® donarà inici a un frenètic cap de setmana en què un increïble entorn natural serà el protagonista de diverses competicions. Aquesta primera prova donarà el tret de sortida el divendres dia 29 de setembre a les 19.30h al telecabina de la Molina.
Salomon Ultra Pirineu 100K®
Per la seva banda, el dissabte 30 de setembre a les 5:30h serà el torn de la prova per excel·lència: la Salomon Ultra Pirineu 100k®. Sota el cel nocturn, 1.100 corredors de tot el món es reuniran a la Plaça Porxada de Bagà per arrencar una de les curses més exigents del país i la prova reina del cap de setmana. Amb el pas dels anys, la Plaça Porxada ha estat testimoni de 13 sortides, cadascuna més emocionant que l’anterior, i s’ha convertit en un emblema dins l’imaginari dels corredors i corredores de muntanya que, a més, aquest any és la protagonista de la samarreta commemorativa de l'edició dissenyada per la artista i corredora profesional de trail Caitlin Fielder.
Amb 100 quilòmetres i 6.600 metres de desnivell positiu, la SUP100k s’endinsa en emblemàtics trams d’alta muntanya del Parc Natural del Cadí Moixeró i recorre un any més els 9 refugis de muntanya del parc, els quals actuaran com a avituallaments durant el cap de setmana. A més, en aquesta edició la prova torna a formar part del circuit Spartan Trail World Championship en la categoria Trail Ultra.
Enguany, Núria Picas i Miguel Heras participaran a la cursa per defensar el triomf obtingut en l’última edició de la Salomon Ultra Pirineu, tot i que altres noms completen el llistat de favorits: Dmitry Mityaev, Stian Angermund, Marta Molist o Ekaterina Mityaeva.
Pel que fa als premis, es repartiran 15.000$ en metàl·lic entre els 3 primers classificats de cada categoria a més de la prima atorgada per Stern Motor Mercedes Benz valorada en 1.000€ per al guanyador i guanyadora de la prova, amb la possibilitat de convertir-se en 2.000€ si es s’estableix un nou rècord.
Salomon Marató Pirineu 42K®
La segona part de dissabte arriba amb la ja consolidada Marató Pirineu 42k®. Amb 42 quilòmetres i 2.800 metres de desnivell positiu, oferirà als 1.200 inscrits un viatge pels racons més icònics de la Salomon Ultra Pirineu com el niu de l’Àliga, Penyes Altes o Empedrats.
Serà la sisena prova de la Spartan Trail World Championship en la distància Trail Run Championship, i tindrà lloc el dissabte 30 de setembre a partir de las 9.00h. En aquesta prova, hi destaca la participació de Robert Pkemboi, Núria Gil, Roberto Delorenzi, Júlia Font, Daniel Castillo i Cecilia Basso. Tots ells amb clares aspiracions a emportar-se una part dels 15.000$ de premis en metàl·lic que es repartiran entre les 3 primeres i primers classificats.
Salomon Mitja Pirineu 21K®
El diumenge 1 d’octubre serà el torn de la germana petita de la Marató Pirineu, la Salomon Mitja Pirineu 21k®, una prova que forma part del circuit de les Golden Trail National Series Espanya i Portugal. Una cursa de 21 quilòmetres amb 1.400 metres de desnivell, que va des de Bagà fins al Pedraforca, passant per la Serra d'Ensija i el Comabona. Un recorregut lleugerament modificat per facilitar la fluïdesa dels 900 atletes inscrits que es concentraran a les 9.30h del matí a la Plaça Porxada de Bagà. Destaca la participació de Caitlin Fielder o Gisela Carrión en el panorama femení, i Àlex García, Gianluca Ghiano o Miquel Corbera en el masculí.
Seguiment i informació de l’esdeveniment Retransmissió TV: Pel que fa al seguiment en català, la cursa es podrà seguir per Esport3 a través d’una retransmissió seguida de la Ultra a partir de les 9:00h del matí de dissabte fins les 13:00h i de 14:30h a 16:30h, a partir d’aquest moment es faran connexions per a veure les arribades de les 3 primeres classificades. A més, també es podrà seguir a través del canal d’internet de la cadena amb els mateixos horaris. D’altra banda, l’esdeveniment també es podrà seguir en castellà a través de diferents connexions amb la cadena de televisió Teledeporte, tal i com es va fer la passada edició.
La SUP100k en streaming: La Salomon Ultra Pirineu 100K es podrá seguir desde el canal de Youtube de Salomon Spain. La retransmissió començarà a les 08:00h del dissabte 30 de setembre i s’allargarà fins l’arribada de les tres primeres classificades en categoria femenina, prevista per les 19.00h del mateix dissabte.
L’App de Salomon Ultra Pirineu: Una plataforma mòbil per millorar l'experiència de corredors, públic i assistència i fer-ho més fàcil que mai. Amb l'App es podrà consultar el programa oficial, tenir accés a mapes fora de línia de Bagà i dels punts de carrera, entre altra informació dels serveis de corredors i públic. Està disponible per a iOS i Android.
Públic i assistències (com desplaçar-se i altres activitats): El Consell Comarcal del Berguedà i l'organització han treballat en opcions de transport per millorar l'experiència del públic i l'assistència. L'Ultra Bus és sens dubte l'opció més còmoda i sostenible que permetrà el desplaçament als principals punts de carrera sense embussos.
Tant el públic com les assistències dels participants han de tenir en compte que molts avituallaments es troben a llocs de molt difícil accés amb cotxe i/o amb poc espai per aparcar. Per això l'organització, en coordinació amb els mossos d'esquadra i protecció civil, ha elaborat un pla vial amb l'objectiu d'evitar col·lapses a les vies d'accés als avituallaments, perquè no es produeixin bloquejos al pas de vehicles de les forces de seguretat, organització i ambulàncies, si cal. Per a més informació sobre les línies de bus, horaris de pas i accessos per cotxe consulteu: https://ultrapirineu.com/informacio-util/public-i-assistencies/
Salomon Ultra Pirineu: l'entorn natural
El parc natural del Cadí-Moixeró és el nexe d’unió entre el Prepirineu i el Pirineu català, una increïble barrera muntanyosa que ofereix una biodiversitat única i un espectacle natural sense precedents. Per aquest motiu, l’organització de la Salomon Ultra Pirineu continua posant en pràctica els seus valors i treballant perquè l’entorn natural de la competició sigui tractat amb el màxim respecte durant la celebració de les proves.
La limitació del nombre de participants, la neteja de camins després de la cursa, el fet de que la data de la cursa sigui en època de no reproducció d’espècies, o que els recorreguts passin per rutes ja existents, juntament amb el compromís de garantir que els participants no surtin dels camins marcats, entre d’altres mesures, han estat claus per aconseguir que els estudis post cursa que realitza el parc natural hagin indicat sempre que l’impacte de la cursa sigui quasi inapreciable.
De fet, l'organització continua treballant amb corredors, espònsors i entitats col·laboradores i territorials per reduir, reutilitzar i reciclar tot el material que s’utilitza. De fet, en l’edició 2021 de la Salomon Ultra Pirineu es van reduir en un 74% els residus generats en comparació a l’edició anterior. En total, es van registrar 1.300 kg de deixalles, dels quals 19% eren orgànics, 23% envasos, 19% paper i cartró i 38% rebuig: unes xifres que van superar les expectatives de l’organització. Més informació a: https://ultrapirineu.com/corrent-cap-al-futur/