CANOË-KAYAK

El pirinenc Miquel Travé aconsegueix la plaça per competir a París en els seus primers Jocs Olímpics

Acompanyaran al jove palista de la Seu d'Urgell, Pau Echaniz Pal en K1, la representant l’equip d’Andorra, Mònica Doria (C1F) i la basca Maialen Chourraut en K1.
Miquel Travé classificat per als JJOO París
photo_camera El pirinenc Miquel Travé aconsegueix a Pau la plaça per a competir als Jocs Olímpics de París / @RFEPiraguismo

El canal d'Aigües Vives de Pau (França) ha estat l'escenari on s'ha decidit la composició de l'equip que representarà a Espanya en Eslàlom Olímpic en els Jocs de París 2024. El pirinenc Miquel Travé competirà per primera vegada en uns Jocs Olímpics, ho farà a l'estadi nàutic de Vaires-Sud-Marne de la capital francesa entre el 27 de juliol i el 5 d'agost.

Acompanyaran al palista de la Seu d'Urgell, el jove Pau Echaniz Pal en K1, la representant l’equip d’Andorra, Mònica Doria (C1F), originària d'Arfa, al municipi de Ribera d'Urgellet, i Maialen Chourraut en K1, piragüista basca i estretament vinculada a la capital de l'Alt Urgell. 

El procés selectiu, que va arrencar el passat cap de setmana a la Seu d’ Urgell, ha estat ple de tensió, emoció i incertesa. Un selectiu estatal que ha continuat amb les proves a Pau, on s'ha decidit la composició de l'equip olímpic. Només Miquel Travé, que es va imposar en les sis mànegues del selectiu, va aconseguir una superioritat aclaparadora sobre els seus rivals i va ser el primer a obtenir el bitllet olímpic en el C1 masculí.

Piragüistes als JJOO de París
Piragüistes aniran als JJOO de París / @RFEPiraguismo

E C1 femení va ser com una novel·la de suspens. Semblava que Núria Vilarrubla ho tenia tot fet, després de les tres baixades de la Seu d'Urgell, on es va imposar en totes, però en arribar a Pau, una Miren Lazkano immensa i plena de confiança en les seves palades ha impedit que l'olímpica a Tòquio 2020 aconseguís resoldre la seva classificació. Lazkano ha fet ple en el canal francès i ha guanyat en els tres descensos restants, per la qual cosa la decisió final s'ha retardat fins a les cronometrades del Caiac Cross de la jornada dominical, on s'ha imposat en ambdues, portant a la donostiarra a la seva primera presència olímpica.

En el K1, també semblava que Maialen Chourraut liquidaria la seva cinquena presència en uns Jocs gràcies a les tres victòries inicials, però els dubtes de la de Lasarte en arribar a Pau i el tot o res de Laia Sorribes han posat pebre a aquesta categoria. La catalana ha guanyat la quarta i cinquena mànega, fent que la sisena es convertís en una veritable final entre elles dues. Però ha estat en aquest moment quan Maialen ha tret aquest extra que tenia als seus braços per a avantatjar a Sorribes en 1,06 segons.

Miquel-Trave-C1-Paris-2024-1024x682
El pirinenc Miquel Travé aconsegueix a Pau la plaça per a competir als Jocs Olímpics de París / @RFEPiraguismo

En la categoria masculina, el ‘Big Three’ de l'Eslàlom Olímpic espanyol (Pau Echaniz, David Llorente i Miquel Travé, campions d'Europa en K1 Patrulles a Cracòvia el mes de juliol passat) han estat colossals cada vegada que s'han ficat a l'aigua. Pau ha guanyat primer, ha respost David i Echaniz ha aconseguit la seva segona victòria en l'últim descens de la Seu i en el primer de Pau; no obstant això, en el segon de la cita gal·la, Llorente s'ha agafat a l'opció de tornar a uns Jocs i s'ha apuntat el seu segon triomf, sempre amb Travé barallant en les posicions de cap. A més, un error d'Echaniz en aquesta cinquena mànega l'ha portat a sortir en la vuitena posició de la ronda final, la qual cosa podia semblar un desavantatge. No obstant això, no ha semblat importar-li massa i ha marcat en l'arribada el millor temps de tot el cap de setmana (92,01), un crono al qual ha respost David amb un 90,13, però, desafortunadament per a ell, un toc a la porta un i en la 14 han col·locat al segovià a 2,12 del seu company i caient a la cinquena posició final.

Pau Echaniz Pal
Pau Echaniz Pal ha aconseguit a Pau el passaport per als Jocs Olímpics de París / @RFEPiraguismo


D'aquesta manera, el selectiu conclou amb els quatre noms que seran els encarregats de defensar els interessos del conjunt de la federació espanyola en aquesta disciplina olímpica, que suma tres medalles, totes femenines i reeixides per Maialen, i que alimenta l'esperança de poder aconseguir la primera masculina en un esdeveniment d'aquestes característiques ja que la qualitat dels seus noms està contrastada i recolzada pels resultats aconseguits, al que se suma el creixement d'ells gràcies al treball i entrenament diari.

La pròxima cita per a l'Eslàlom Olímpic serà el Campionat d'Europa, que se celebrarà en la localitat de Tacen (Eslovènia) entre el 15 i el 19 de maig, una bona prova per a veure com estan els rivals de cara a la cita parisenca. Després, i abans del 27 de juliol, els palistes de l'equip espanyol acudiran als canals d'Augsburg (30 de maig al 2 de juny), Praga (6 de juny al 9 de juny) i Cracòvia (13 de juny al 16 de juny), esdeveniments de la Copa del Món d'Eslàlom. A més, a Praga, l'equip espanyol optarà a aconseguir alguna plaça més per al Caiac Cross, una cosa complicada ja que, per a poder obtenir-la, els nostres representants hauran de pujar a algun esglaó del podi en aquesta cita.