ELS FOGONS DEL PIRINEU

Hotel Balneari Sant Vicenç, cuina de muntanya adaptada i elaborada al cor del Baridà

FOGONS (15)
Banys de Sant Vicenç 3
photo_camera La família Pal Peña a la terrassa de l'Hotel Balneari Sant Vicenç /Marc Etxaniz Pal

L’Hotel Balneari Sant Vicenç es troba al terme del Pont de Bar, al cor del Baridà, territori històric format per tres municipis de l'Alt Urgell i dos de la Cerdanya. El Baridà deu el seu nom al castell de Bar, ubicat en un contrafort de la serralada del Cadí, a 1.180 metres d’altitud. L’indret compta amb una abundosa deu d’aigües termals usada des de temps antics, com ho prova l’esment dels Banys de Sant Vicenç en un document de l’any 964.

La família Pal és originària de Bescaran i propietària del Mas de Sant Vicenç des de mitjan segle XVI

La família Pal, originària de Bescaran i propietària del Mas de Sant Vicenç, des de mitjan segle XVI, hi establí un hostal per als anants i vinents del camí ral de la Seu d’Urgell a Puigcerdà. L’any 1775 Bartomeu Pal va comprar al Capítol de la Catedral de la Seu d’Urgell el dret sobre les aigües termals i transformà l’hostal en balneari, aixecant un gran edifici, que anys després encara s’amplià més. Dins del recinte de l’establiment, però en un edifici independent, s’erigeix la capella dedicada a la Mare de Déu del Remei, datada en el segle XIX. Un descendent del fundador, Antoni Pal i Solé, emprengué la construcció d’un nou edifici dotat d’àmplies i modernes instal·lacions, inaugurat l’any 1870. L’establiment funcionà com a balneari fins al 1936 i el mateix estiu que esclatà la Guerra Civil fou confiscat i convertit en hospital de sang per fer les primeres cures als ferits. Acabada la guerra, es reprengué l’activitat hotelera a l’edifici antic. 

L’establiment funcionà com a balneari fins al 1936 i el mateix estiu que esclatà la Guerra Civil fou confiscat i convertit en hospital de sang per fer les primeres cures als ferits.

Antoni Pal Canut va estudiar Comerç a Barcelona i a divuit anys va tornar als Banys on el seu pare ja li donava cada vegada més responsabilitats en el negoci. A 25 anys s’ocupava pràcticament de tot i el 1969 es va casar amb Eulàlia Ordeig Mata, qui s’adaptà ràpidament a la casa i de seguida va fer de mestressa. El matrimoni va gestionar l’establiment hoteler al llarg de més quaranta anys, modernitzant-lo i convertint-lo, sense perdre mai el caràcter i la personalitat, en un acollidor hotel-balneari familiar. A partir de 1975 van obrar un menjador i una cuina, en l’annex situat entre la casa vella i la capella, dotats d’amples finestrals abocats al cantó del riu. Va ser en aquella etapa quan l’Eulàlia va rebre una formació a Barcelona de la mà del cuiner Josep Bullich. Hi baixava un cop per setmana amb la Maria Rosa Sort de l’Hotel Andria de la Seu d'Urgell i la Carme Puig, de l’Hostal Victor d’Oliana. Marta Pal Ordeig, la setena generació al capdavant del negoci familiar, explica que la seva mare és originària de Vic, però de petita ja venia cada estiu als Banys com a clienta amb la seva família. Aquí es van conèixer amb el pare, es van enamorar i casar. El 2006 van iniciar unes ambicioses obres d’ampliació de l’hotel. Des de llavors s’han duplicat els espais del menjador i de la cuina i s’ha construït la terrassa de la façana que dóna sobre els prats i el riu Segre. La part nova de la planta inferior s’ha destinat a l’espai d’aigua, dotat amb piscina i circuit termal amb zona de cures, de tècniques addicionals i de tractaments terapèutics. 

El restaurant de l’Hotel Balneari Sant Vicenç ofereix una cuina elaborada de muntanya, adaptada i amb producte de proximitat.

Després del traspàs d’Antoni Pal, el 17 d'octubre del 2019, i de la jubilació de la seva dona Lali, Marta Pal és avui al capdavant de la direcció de l’establiment juntament amb el seu marit, Pepet Peña Blasi. Formada recentment a l'Escola d'Hostaleria Hofmann de Barcelona, Marta explica que la mare havia portat sempre la cuina, però ara, un cop ella s’ha jubilat, me n’ocupo més jo, tot i que afortunadament compto amb un equip de professionals de fa anys que em faciliten la tasca, assegura. Marta recorda que des de petita havia viscut l’ambient de l’hotel, que en aquells anys només obria a l’estiu, però així que m’anava fent gran els pares em donaven cada vegada més responsabilitats i em va agradar l’ofici, assegura. La seva professionalització va començar després que decidís estudiar Turisme a Barcelona i realitzés estades a França i a Londres. Per la seva banda, Anna Pal, la seva germana petita, va cursar hostaleria a l’Escola Joviat, en acabar va ser la responsable de la sala i més tard del centre termal. Ara, sense perdre el vincle amb el balneari, gestiona els apartaments rurals del Mas de Sant Vicenç. Laura Pal, també germana, fa d’il·lustradora i dissenyadora a la Seu i s’ocupa de la imatge creativa del negoci.

Cuina elaborada de muntanya

El restaurant de l’Hotel Balneari Sant Vicenç ofereix una cuina elaborada de muntanya, adaptada i amb producte de proximitat. Cada estació de l’any canviem els plats i cada dia proposem un menú diferent, explica Marta. El restaurant suggereix diàriament, tant per al dinar com per al sopar, un menú amb sis entrants, sis segons plats i sis postres, dels quals tres varien diàriament i els tres restants, són fixes. També ofereix un menú ràpid, més informal, per dinar els dies laborables. Al menú d’hivern hi podem trobar, entre altres, entrants com la Crema d’api-rave, fetge gras, ou de guatlla mollet i oli de tòfona; l’Amanida d’escarola, bacallà, brioix d’olives, taronja i magrana;  la Coca d’escalivada amb escuma de formatge d’Oliana; o el Fetge gras mi-cuit amb melmelada de figa. Plats principals com les Guatlles desossades amb soja, mel, sèsam i hummus de cigrons; la truita de riu amb carbassa, moniato i picada d’ametlles; la Tallada de bou amb romaní i xips de poma; o el Magret d’ànec amb fruites vermelles. Les postres ocupen un paper important a la carta del restaurant, amb la Sopa freda de mel amb romaní i mató de la Seu; el Pa amb oli, sal i xocolata; la Pera fullada i farcida al forn; la Degustació de mini flams; o els Quatre formatges artesans de l’Alt Urgell.

 estofat horitzontal (1)

ESTOFAT DE VEDELLA AMB CERVESA D’ARSÈGUEL

Ingredients per 4 racions:

500 grs. de carn de vedella per estofar (preferiblement local).

Farina

2 cebes grans

4 pastanagues

1 c concentrat de tomàquet

1 bouquet garni d'herbes

150 ml. de cervesa El Gall Negre

50 ml. d'oli d'oliva

Sal i pebre.

Elaboració

Tallem la carn en daus, els enfarinem i els fregim en una paella. Un cop ben daurats els reservem a part. A la mateixa paella hi afegim la ceba i la pastanaga i deixem que es vagin fent a foc lent, un cop tinguin color hi afegim una cullerada de tomàquet concentrat i ho saltegem uns minuts tot junt. Tot seguit incorporem la carn a la paella i reguem amb la cervesa deixant que s'evapori l'alcohol. Després hi afegim aigua i salpebrem al gust mantenint a foc lent fins a comprovar que la carn està ben cuita. Deixar reposar uns minuts abans de servir.

 

logo CADÏ


 

Més a Els Fogons del Pirineu