ELS FOGONS DEL PIRINEU

Casa Masover de Buira, cuina pallaresa amb tocs d’autor i producte de màxima proximitat

Fogons (11)
20230328_132920 (3)
photo_camera Josep Palau i Montse Palau a la cuina de Casa Masover de Buira / Feliu Sirvent

La Vall de Manyanet, al municipi de Sarroca de Bellera i vertebrada pel riu de Manyanet, s'estén des del Cap de Llevata fins a la Mola d’Amunt. Buira és un petit nucli de la vall de Manyanet que temps enrere havia arribat a tenir fins a sis cases. Una d’aquestes era Casa Masover que, a principis del segle XIX, va ser adquirida per la família Palau, repadrins dels actuals propietaris. Tot just quan els padrins, el Ton Palau i la Maria Casal, van veure com la majoria de veïns marxaven del poble i de la vall cap a les grans ciutats, van decidir construir una nova casa per quedar-se i continuar endavant amb el bestiar i les seves terres.

Aquella nova casa on vivien el Ton i la Maria i el fill d’aquests amb la seva dona, el Tonet Palau i la Mercè Castells, el 1986 es va convertir en una Casa de pagès i Agroturisme, sent pioners en aquest tipus d’allotjaments al Pallars Jussà i sobretot apostant per les possibilitats i el futur de la Vall. Si bé, la família va continuar i continua lligada a la terra i al bestiar com a pal de paller i eix vertebrador de tota l’activitat. El 1994 es va inaugurar el Restaurant Casa Masover i el 2001 van acabar la construcció dels Apartaments Turístics. Durant aquesta dècada, la tercera generació de Palaus es va incorporar al negoci familiar amb el Josep, la Montse i el Toni, que el 2010 va obrir el Centre eqüestre Vall de Manyanet. L’últim projecte de Casa Masover ha estat la creació de la marca Eco Carn Casa Masover que ofereix al consumidor la vedella bruna ecològica. 

La família Palau continua lligada a la terra i al bestiar com a pal de paller i eix vertebrador de tota l’activitat.

Al Restaurant Casa Masover els parroquians trobaran una cuina tradicional del Pirineu, però alhora complementada amb pinzellades d’autor. L’establiment, comandat per Josep Palau a la cuina i Montse Palau a la sala, - ell format a l’Escola Joviat de Manresa i ella a l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida -, és representatiu de la cuina pallaresa de sempre, adaptada als temps actuals, i amb matèries primeres d’alta qualitat. El 90% de les carns que servim al nostre restaurant les produïm nosaltres mateixos a l’explotació, sobretot vedella, cabrit i porc de la raça Euskal Txerria, aconseguint d’aquesta manera tancar el cercle, assegura el Josep. Els productes de l’hort de casa ocupen un paper rellevant en la carta que proposa el restaurant Casa Masover: els enciams, les tomates, les trumfes, cebes, carrotes, carbassons, fesols, gerds... Sense oblidar els embotits elaborats a casa, amb el tradicional xolís la principal estrella. Amb aquesta carta de presentació, no és gens estrany que Casa Masover formi part del col·lectiu Slow Food Catalunya-Cuina Km0.

A Casa Masover els parroquians trobaran una cuina tradicional del Pirineu, però alhora complementada amb pinzellades d’autor.

Josep Palau diu que als guisats de Casa Masover s’hi troben els gustos autèntics d’abans. Al final no pretenem res més que preservar la saviesa, la manera de fer i els sabors que ens van llegar els nostres padrins, afirma. El pal de paller dels fogons continua essent la cuina de sempre, però a la vegada l’hem matisat per tal de modernitzar-la i fer-la més atractiva a la vista i al paladar. Així, utilitzen les últimes tecnologies, com el buit, per a cuidar, mimar i treure el millor rendiment dels productes. Palau diu que li agrada incorporar peixos a la carta de Casa Masover perquè la gent del Pallars no té tantes ocasions per degustar-ne i miren de donar-los-hi un toc autòcton i personal en la seva elaboració. El llamàntol el fem amb truita de carreretes i les vieires amb una salsa amb ous de reig, apunta el cuiner de Buira.

A la carta del restaurant Casa Masover hi podem trobar, entre altres, entrants com la Terrineta de fetge d’ànec «Mi-Cuit» al Patxaran i melmelada de gerds de Buira; els Canelons tradicionals amb crema de carreretes; l’Entremès de la casa Crema de moixernons amb verduretes i gambes saltejades; el Variat d’enciams amb vinagreta de gerds i raviolis de foie amb salsa de ceps; o l’“Steak Tartare” de filet de vedella Eco de Casa Masover al calvados amb sorbet de poma verda

Josep Palau: "No pretenem res més que preservar la saviesa, la manera de fer i els sabors que ens van llegar els nostres padrins"

Tampoc hi falten segons, com el Cabrit de la Vall de Manyanet als timonets de Buira; el Magret d’ànec amb salsa de gerds; el Filet de vedella Eco Bruna dels Pirineus confitat amb encenalls de foie; el Turbot al forn amb salsa d’ametlles; el Llamàntol sense closca a la planxa amb truitada de carreretes; el Bacallà al forn amb favetes saltejades amb pernil; o les Vieires amb crema de vermut i pipes; l’Entrecot de vedella Eco de Casa Masover amb salsa de ceps; la Girella amb salsa de peus de corder; els Peus de porc amb llenegues i llagostins; o la Cua de bou Eco guisada amb moixernons. Les postres no deixen ningú indiferent amb creacions com la Innovació de la crema Catalana versió 13.0; el Tiramisú a la nostra manera; el Brownie de xocolata blanca amb sopa de fruita de la passió i gelat de gerds i violeta; o la Sopa de maduixes amb gelat de xocolata blanca.

IMG-20230328-WA0000 (2)
Cua de bou sense feina amb moixernons

CUA DE BOU SENSE FEINA AMB MOIXERNONS

Ingredients

2 cues de vedella bruna del Pirineu

1 ceba

1 porro

2 carrotes

oli

farina

sal

pebre

1 ampolla dr turritela

4 moixernons

Elaboració

Talleu les cues, salpebreu i enfarineu-les per fregir-les amb una mica d’oli.

Talleu les verduretes per saltejar-les, un cop fregides les cues. Afegiu les cues i cobriu-les amb el vi.

Deixeu-les coure a foc baix fins que es puguin desossar (3h aprox). Desosseu-les en calent i afegir els moixernons al mig, substituint els ossos de la cua i emboliqueu.

Tritureu tota la salsa per napar la cua.

Talleu la cua, fornegeu-la i mapeu-la al plat.

logo CADÏ

Més a Els Fogons del Pirineu