ELS FOGONS DEL PIRINEU

Ca l'Eudald, cuina tradicional de Cerdanya amb producte local i carta de temporada

FOGONS (8)
Ca l'Eudald Foto de família 2
photo_camera Paquita Pons amb els seus fills Eudald i Franc i el seu net, a l'exterior de Ca l'Eudald / FS

L’Amadeu Vila i la Núria Vilaró van pujar a Puigcerdà perquè els van oferir ‘La Vinícola’, un negoci de vins i licors que, al cap d’uns anys, també servia menjars. Als inicis dels anys 60, el matrimoni va decidir comprar la casa del costat, i després de fer-hi obres, van obrir la Fonda Cerdanya. El caràcter simpàtic de la Núria i els seus reconeguts dots a la cuina, va fer que la fonda es convertís ben aviat en un lloc de referència a la vila i a tota la comarca. Entre setmana, s’hi hostatjaven treballadors i els caps de setmana, acostumaven a acollir visitants i una bona part dels marxants que posaven parades al mercat dels diumenges.

Entre els fogons de la seva mare, Eudald Vila Vilaró es va iniciar en l’ofici de cuiner. Casat amb la Paquita Pons Avellanet, el matrimoni va portar uns quants anys el restaurant del club social de l’Aeròdrom, situat entre els municipis d’Alp i Fontanals de Cerdanya, fins que un incendi va cremar les instal·lacions. L’Eudald i la Paquita van fer un cop de cap i van comprar l’antic Hotel Ravetllat d’Alp. Quan el vam agafar era un hotelet petit, que feia tres anys que estava tancat, tenia divuit o dinou habitacions i amb els anys el vam modernitzar i fer créixer, rememora Paquita. Van posar-li Aero Hotel Cerdanya per recordar els anys que van passar a l’aeròdrom, però ben aviat el carisma i la personalitat del propietari va fer que tothom ja el conegués per Ca l’Eudald.

Eudald Vila, traspassat el 2007, era una persona irrepetible, un cuiner excepcional i un promotor tenaç de la cuina tradicional de la Cerdanya.

Eudald Vila, traspassat el 2007, era un personatge irrepetible, un cuiner excepcional i un promotor tenaç de la cuina tradicional de la Cerdanya. La Festa del Trinxat de Puigcerdà, la Festa del Nap de Ger, la de la Xicoia de Meranges o la Mostra Gastronòmica d’Alp, són esdeveniments culinaris indestriables de la seva persona. El prestigiós cuiner, estimat per tothom, és l’únic d’aquest ofici que té dedicat un carrer a Puigcerdà. 

Ca l’Eudald és una referència a la Cerdanya i la seva continuïtat està assegurada amb els fills Eudald i Franc Vila. Tots dos s’ocupen de la cuina, mentre que la dona d’aquest, Adriana Gubert, es fa càrrec de la sala. Eudald Vila explica que la seva és una cuina tradicional, amb producte de qualitat i proximitat, adaptada a les noves tendències, però amb la mateixa essència de sempre. Format a l’Escola Universitària de Turisme i Direcció Hotelera adscrita a la UAB, assegura que elaboren la mateixa cuina que feien els nostres pares i l’àvia Núria. El seu germà Franc, format a l’Escola Universitària d'Hoteleria i Turisme CETT-UB, parla amb devoció dels pagesos i productors locals que ens subministren el millor producte. Com a exemple, detalla que les trumfes les comprem a cal Gintó de Mosoll, el xai és del ramat de cal Codolell de Ger, o els naps dels pagesos de la comarca. Franc apunta que la carta de l’establiment és cent per cent de temporada: Ara hem deixat els bolets i començarem els plats de caça i d’aquí a quatre dies, per Tots Sants, el Tiró amb naps, que és el plat típic de Cerdanya. Amb l’arribada de l’hivern, les sopes i les cremes prenen el protagonisme de la nostra carta, assenyala.

Ca l’Eudald és una referència a la Cerdanya i la seva continuïtat està assegurada amb els fills Eudald i Franc Vila.

Dels fogons de Ca l’Eudald sorgeixen presentacions com l’Escudella barrejada amb pilotetes; el Trinxat de Cerdanya amb rosta; l’Arròs de muntanya; les Patates confitades amb botifarra de perol; els Rossinyols a la crema; els Cargols a la llauna; el Magret d'ànec amb salsa de taronja i genciana; o els Peus de porc amb naps de Cerdanya, entre altres. Les postres, d’elaboració cent per cent casolana, posen a prova els gustos més exigents i gormands, amb la Crema tèbia de pinyons amb “migas” dolces, gelat de mel i mató i granissat de fruits de bosc; la Mousse de mató amb mel i anous; o el Milfulls de gelat casolà de nata amb xocolata calenta.

El nap de la Cerdanya, també conegut com a nap de Talltendre, és un tubercle amb un gust especial, una mica amargant i molt potent, que es cultiva arreu de la Cerdanya. Es pot menjar en infinitat de receptes de guisats i, més exclusivament, en una recepta típica i molt tradicional: el tiró amb naps.

Tiró amb naps de Talltendre
Tiró amb naps de Talltendre

TIRÓ AMB NAPS DE TALLTENDRE

Ingredients  per a 4 pax

1 tiró

5 cebes

2 pastanagues

4 alls

½ kg naps de Talltendre

1l. De brou

½ l vi

1l. suc taronja

Llorer, farigola

Ametlles, avellanes, nous

Rom, conyac, anís

Preparació

Tallem el tiró a trossos, el salpebrem i el desgreixem. Un cop desgreixat el posem dins d'una cassola i li posem la ceba i les pastanagues picades. Un cop daurat el tiró, el cobrim amb vi blanc i el brou

Després, quan el tiró està tou, introduïm el suc de taronja i deixem coure uns minuts. Afegim les herbes aromàtiques. Seguidament, introduïm la picada amb el rom i l’anís i afegirem els naps que haurem fregit prèviament. Finalment, rectifiquem de sal i pebre i ja el podrem servir.

logo CADÏ

 

Més a Els Fogons del Pirineu