ELS FOGONS DEL PIRINEU

Hostal Víctor, cuina tradicional amb producte local i de temporada

fogons-1
photo_camera Carme Puig i el seu nét, Guillem Garcia Tàpies, davant l'Hostal Víctor d'Oliana /FS

L’Hostal Víctor d’Oliana va ser fundat l'any 1887 per Ramon Tàpies Sin i segueix sent avui un establiment de referència a l’Alt Urgell. En els seus inicis la posada antiga, com es coneixia llavors, acollia carreters. En un principi, l’hostal allotjava persones i animals i els clients hi podien degustar els plats més típics de la comarca com la perdiu amb llenegues, que encara avui es serveix. Amb el transcurs del temps la fonda ha anat passant de generació en generació fins als nostres dies.

Carme Puig Buchaca, filla de cal Viudet d’Alàs, té 94 anys molt ben portats, va néixer el dia de Sant Josep de 1927. La Carme explica amb passió i una memòria prodigiosa, els anys dolços passats a Oliana des que als 25 va deixar el seu poble d’Alàs. Casada amb Víctor Tàpies Solé, l’hereu de l’Hostal Víctor, el matrimoni es va fer càrrec del negoci familiar i van tenir tres filles i un fill, als quals van donar-los una sòlida formació universitària. La Carme explica que ella provenia d’una família pagesa i ramadera, estretament vinculada a la fundació de la Cooperativa Lletera del Cadí, i que quan va arribar a l’Hostal Víctor tot li va venir de nou. Ignorava completament el món de la restauració, però vaig tenir molta sort perquè el meu marit era un crac, recorda amb admiració. Víctor Tàpies va néixer el 1921, havia estudiat el batxillerat i també havia passat la guerra, coneixia molt bé el seu ofici i mantenia una magnífica relació amb tothom. A la Carme li agradava molt la cuina, les relacions públiques i el contacte amb la gent i a Oliana va trobar-s’hi de seguida com a casa.

Carme Puig: Ignorava completament el món de la restauració, però vaig tenir molta sort perquè el meu marit era un crac.

A la vida he treballat molt i també he tingut molta sort, reconeix la Carme Puig, el pal de paller de la casa. La seva vida a l’Hostal Víctor ha estat lligada als últims anys de la construcció del pantà d’Oliana, que va portar molta mà d’obra al municipi i una important població flotant. Si bé les obres van començar el 1946, no va ser fins al 30 de juny de 1959 quan es va inaugurar oficialment. Aquells anys hi havia gent per tot arreu, a l’hostal es treballava molt, fèiem uns menús molt complets i variats que tenien una gran acceptació, rememora. Agradava molt l’escudella barrejada, les amanides de l’horta d’Oliana, el pollastre de casa, les carns a la brasa, els canelons de tota la vida, els memorables arrossos del diumenge, la carn i caça del país, els embotits de qualitat. La creació de l’empresa Taurus també va representar per a Oliana un creixement sostingut, tant en població, com en benestar social i econòmic. Carme Puig recorda que els enginyers, tècnics i comercials de la fàbrica s’aturaven a l’hostal a menjar i a dormir, com també ho feia una clientela fidel de francesos i els catalans que anaven els caps de setmana a comprar a Andorra amb el sis-cents o bé amb la moto i una olla de pressió al darrere.

Agradava molt l’escudella barrejada, les amanides de l’horta d’Oliana, el pollastre de casa, les carns a la brasa, els canelons de tota la vida, els memorables arrossos del diumenge, la carn i caça del país, els embotits de qualitat.

El sogre de la Carme, Fidel Tàpies Torres, persona molt emprenedora i decidida, juntament amb el seu fill Víctor, van encarregar un projecte de reforma integral de l'establiment per poder-lo adaptar als nous temps. Es va renovar el menjador, la cuina, les sales i tres plantes d'habitacions, van posar ascensor, i es van remodelar les dues façanes exteriors amb un gust exquisit. El 15 de setembre de 2012 la família Tàpies va celebrar els 125 anys de la fundació de l'establiment.

Avui el relleu a l’Hostal Víctor d’Oliana està assegurat amb Guillem Garcia Tàpies, nét de la Carme i fill de l’Àngels Tàpies

Els fogons de l’Hostal Víctor, comandats des de fa anys per la cuinera de Coll de Nargó Montse Ramoneda, segueixen oferint la cuina catalana de sempre. Quan Víctor Tàpies va morir el 1992, la família es va plantejar de tancar el negoci familiar, però la determinació de la Carme va ser clau perquè això no passés. Avui el relleu a l’Hostal Víctor d’Oliana està assegurat amb Guillem Garcia Tàpies, nét de la Carme i fill de l’Àngels Tàpies. En Guillem, que també treballa els horts familiars, és químic i  màster en agricultura ecològica, però va prendre la decisió, fa gairebé deu anys, de donar continuïtat a l’establiment familiar. Guillem, que porta la sala i l’administració del negoci, explica que se segueixen mantenint els plats de sempre, la recepta dels canelons és pràcticament la mateixa que fa cinquanta anys, o la perdiu, els peus de porc o els guisats, explica. Treballem també l’ànec, el magret, el foie i proposem un menú molt variat de temporada, seguint la filosofia de gastar sempre que sigui possible el producte d’aquí.

Canelons Hostal Víctor

Canelons de l'hostal

Ingredients: 

●        200 g de carn de vedella

●        200 g de carn de porc

●        150 g de carn de pollastre

●        400 g de ceba

●        3 pastanagues

●        1 copa de vi ranci

●        1 copa de brou vegetal

●        Llorer

●        Sal, pebre i oli

●        Pasta per 20 canelons

●        Per la beixamel:

o   135 g de farina

o   135 g de mantega

o   330 ml de llet

o   Nou moscada

o   Sal i pebre

Preparació: 

●    Preparem la beixamel. Fem el "roux" desfent la mantega al foc i incorporem la farina que ha de quedar ben cuita. Incorporem una mica de llet i lligarem bé. A poc a poc incorporem tota la llet, remenant i vigilant de no fer grumolls. Salar i afegir la nou moscada i el pebre si es vol. Deixem-la coure uns 10 minuts remenant de tant en tant per evitar que s'enganxi i es cremi. I ja la tenim a punt per incorporar-la als canelons.

●        Continuem preparant el rostit (el farcit del caneló):

En una cassola amb oli, enrossim  la carn que hem tallat i salpebrem prèviament. Afegim les verdures i poc després el vi ranci. Deixem que l'alcohol evapori, i afegim el brou i el llorer. Deixem rostir la carn durant una hora. Quan la carn està ben rostida, la triturem i la barregem amb uns 200 grams de beixamel fins que quedi una pasta ben uniforme.

●        Bullim la pasta i la deixem refredar.

●        Construïm els canelons farcint de carn cada plaqueta de pasta.

●        Finalment, en una safata, cobrim la base amb beixamel, hi afegim a sobre els canelons, els cobrim amb més beixamel i amb formatge del Cadí ratllat. Gratinem al forn fins que el formatge quedi ben torradet .

logo CADÏ

Més a Els Fogons del Pirineu