ELS FOGONS DEL PIRINEU

Cafè Pessets, cuina creativa profundament pallaresa i respectuosa amb el producte local

FOGONS (14)
Cafè Pessets Fogons del Pirineu
photo_camera Foto de família de l'equip que conforma el Cafè Pessets de Sort / Pepe Camps

La primera referència escrita que trobem sobre la família Pessets i la seua dedicació al món de la restauració ens fa retrocedir fins a l’any 1864. En uns capítols matrimonials, el notari de Sort dona fe que Antoni Rafel i Viladomat és cafeter de professió. En els mateixos capítols queda expressament clar que el Cafè Pessets ja existia el 1862 i probablement força anys abans. Des d’aleshores fins avui, set generacions n’han estat al capdavant. 

Des del 2003, Aleix Aytés Gallardet i Marta Casals Parera porten el Cafè Pessets, un establiment original, singular i amb una forta personalitat que el fa inclassificable. És restaurant, però també bar, botiga, centre d’activitats culturals i punt de trobada cohesionador de la gent de Sort i de la societat pallaresa. Aleix i Marta són una parella inquieta, observadors i sempre disposats a conèixer món. El 2002 van fer un viatge a Nova Zelanda on van descobrir un lloc màgic perdut a la muntanya, un establiment que els va obrir els esperits i robar el cor. Un cafè com els d’abans, on no només es podia menjar, sinó també passar-hi l’estona sense presses, confraternitzar i comprar producte local i artesanal. Això és el que volem fer a Sort, van dir-se convençuts. A l’any següent reobrien il·lusionats el Cafè Pessets amb aquesta mateixa filosofia.

El Cafè Pessets és restaurant, però també bar, botiga, centre d’activitats culturals i punt de trobada cohesionador de la gent de Sort i de la societat pallaresa

Els inicis van ser complicats, rememora Aleix Aytés, però ara tenim una clientela fidel i incondicional que s’hi troba com a casa seua. Els encanta mantenir l’essència dels cafès d’abans, obrir les portes a tothom i gaudir d’una parròquia heterogènia, que ens enriqueix i ens fa feliços, asseguren. El reconegut cuiner Xavier Sagristà, malauradament traspassat aquest estiu a causa d’una malaltia, va visitar el Cafè Pessets a l’època del dijous gras i de la matança del porc. El geni explosiu, esbojarrat i inigualable de la cuina catalana, va participar de lo Calderet del Mandongo i del Tastet de la matança amb pa i vi de carnaval i va viure en primera persona l’esperit inversemblant de l’establiment. Això és molt més que un restaurant, això és un circ, els va dir.

El reconegut cuiner Xavier Sagristà els va dir: Això és molt més que un restaurant, això és un circ

Efectivament, l’establiment pallarès és molt més que un restaurant. Organitzen exposicions d’art, concerts i activitats diverses com el Tricotrà, el Dijondres o el Sifò Musical. El Tricotrí, cada dimecres al vespre, és un punt de trobada dels pallaresos desaparionats i solitaris. Com a ganxo, el Cafè proposa, dos tapes salades i unes postres, tot maridat amb dos copes de vi, amb el propòsit de no repetir mai cap recepta. Aytés assegura que hem aconseguit que els dimecres esdevinguin una petita festa on es reuneixen pallaresos de totes mides i colors.

Aleix Aytés ha nascut i crescut entre fogons i cassoles, entre cuiners i clients, casa seua era un hotel

La cuina del Cafè Pessets és per damunt de tot creativa, imaginativa i amb veneració pel producte i els productors de proximitat, amb qui mantenen una estreta relació. Tot el que fem només és possible gràcies a l’equip humà i implicat que hi ha al darrere, Amparo Pérez, Yolanda Souto i Christian Garcia, que ens segueix les nostres bogeries. Aleix Aytés ha nascut i crescut entre fogons i cassoles, entre cuiners i clients, casa seva era un hotel. De formació autodidacta, Aytés es troba al capdavant dels fogons del Cafè Pessets i ofereix tapes o platillos creats amb les millors matèries primeres del Pallars. Marta, cap de sala i pastissera, elabora les postres amb molt amor, buscant sempre la puresa en les creacions més clàssiques. El secret de les nostres postres és el producte, natural, de proximitat i de temporada, sense recórrer mai a succedanis industrials, assegura Marta. Els gerds de la Mónica d’Enviny, les pomes l’Edgar d’Escós, o les nous de Pepe de Sorre en són una bona mostra. El Cafè també proposa una escollida carta de vins, molts de la subzona Pallars de la DO Costers del Segre, amb especial atenció al celler Batlliu de Sort, que compta amb excel·lents vins ecològics, sense cap mena de tractament i amb segell pallarès.

Marta Casals, cap de sala i pastissera, elabora les postres amb molt amor, buscant sempre la puresa en les creacions més clàssiques

Aleix Aytés i Marta Casals formen part de l’Associació gastronòmica pallaresa la Xicoia i del col·lectiu Slow Food, cuineres i cuiners restaurants km0. Ens agrada aprendre i compartir el nostre coneixement amb altres restaurants Km0 per millorar el vincle entre la terra i la gastronomia local, asseguren. 

A la carta del Cafè Pessets de Sort ara mateix podem trobar-hi plats com l’Amanida de col fermentada amb vi del Batlliu; la coca de rovellons i botifarra; la fondue de formatge ‘Tou dels Til·lers’ amb mermelada de tomata del seu hort i alfàbrega; el tàrtar de truita de riu de Tavascan; l’ou ‘poché’ amb parmentier de patata de Llessui i tòfona; els canelons de vaca vella eco bruna amb cítrics; el guisat de cua de corder xisquet amb safrà del Pallars. També un magnífic Pop Pallarés (llengua de vedella bruna eco), les croquetes d’ordigues o les de pollastre de la Torre d’Erbull.

Cafè Pessets Cua de corder xisquet amb safrà del Pallars (1)

CUA DE CORDER XISQUET AMB SAFRÀ DEL PALLARS 

Ingredients

1 kg de cua de corder xisquet

3 grans d’all

1 cullerada de pebre vermell

12 ametlles torrades

24 safrans del Pallars

Caldo de corder

Oli

Sal

Pebre

4 fulles de gelatina

 Preparació

Primer, netegeu les cues de corder traient l’excés de greix. Talleu-les en trossos i escampeu-hi sal. Poseu al foc una cassola, enrossiu les cues amb una mica d’oli, retireu-les, tireu-hi el pebre vermell i sofregiu-lo breument. A continuació, tireu-hi un litre de caldo, fiqueu-hi les cues i espereu que arrenqui el bull. Mentrestant feu una picada al morter amb els alls, el safrà i les ametlles i incorporeu-la a la cassola quan la preparació comenci a fer xup-xup. Hidrateu les fulles de gelatina amb aigua freda i les incorporeu al guisat. Tapeu i deixeu coure fins que les cues estiguin tendres, unes 2 hores. També podeu afegir al guisat uns daus de patata.

 

logo CADÏ

 

 

Més a Els Fogons del Pirineu