21.07.2018 |
Viure als Pirineus

La vall de Cabó i la llengua catalana

El dissabte passat a l’església romànica de Sant Serni de Cabó i dins dels actes de la festa de Sant Isidre se celebraren dos esdeveniments culturals amb dos denominadors comuns;  la vall de Cabó i la llengua catalana.

Fotografia de l'acte. Foto: Joan Casanova Obiols.
Fotografia de l'acte. Foto: Joan Casanova Obiols.
La vall de Cabó i la llengua catalana

 

esglesia

Isabel Bentanachs, presidenta de l’Associació Amics de la Vall de Caboet, entitat que ha promogut i finançat els projectes, destacava en el seu discurs d’obertura el lligam entre  ambdós esdeveniments atès formen part de la nostra història, la nostra cultura, les nostres arrels i ens apropen al llegat que ens han deixat els qui ens han precedit

De forma oficial s’inaugurava l’exposició permanent sobre el patrimoni del llinatge dels Caboet. L’esmentada exposició va ser accessible al públic Dissabte Sant i Diumenge de Pasqua, amb un total de 160 visitants. Bentanachs, en va destacar la qualitat, gràcies al trident de científics socials que varen elaborar el contingut, tots tres especialistes en les seves disciplines; Laia Creus, arqueòloga i historiadora, encarregada del plafó de l’església romànica de Sant Serni, Oliver Vergés medievalista especialitzat en el comtat d’Urgell elaborà el plafó del llinatge dels Caboet i finalment Joan Anton Rabella, doctor en filologia i especialista en història de la llengua, i estudiós dels Greuges de Guitard Isarn, fou qui redactà el contingut  dels dos plafons dedicats a l’esmentat document.

La segona part corresponia a la presentació del llibre “Dites, refranys i paraules de la Vall de Cabó”. L'obra, publicada per Edicions Salòria,  ha estat escrita per Josep Obiols, fill del Vilar i l'edició ha anat a cura del professor Ramon Sistac, filòleg especialitzat en dialectologia de la Universitat de Lleida i delegat del President de l’institut d’Estudis Catalans a Lleida.

Obiols es mostrà molt emocionat i satisfet per la rebuda que ha tingut el llibre tant  a la vall de Cabó com a la resta de la comarca. En el seu discurs d’agraïment l’autor dedicà el llibre “A tots los fills, amics i venedissos de la vall de Cabó.”

Per la seva part Ramon Sistac manifestà que l’obra a   més de ser un recull de Dites, refranys i paraules de la vall també ha de permetre que els nous catalans residents al municipi puguin conèixer i parlar com la gent de la vall de Cabó.

Article de Montse Riu

Comentarios