PUBLICACIONS

Les revistes Cadí-Pedraforca i Garona-Nogueres parlen de forns i estiueig

Els números 36 i 7, respectivament, arriben aquest divendres 19 d’abril als quioscos i llibreries
Caldes de Boí
photo_camera Un grup d'estiuejants a les piscines termals del balneari de Caldes / Arxiu Ajuntament de la Vall de Boí (Fons Joan Vila Alturo)

Cadí-Pedraforca i Garona-Nogueres, les dues publicacions semestrals del Grup Gavarres que s’editen conjuntament, de forma capicuada, ja tenen a punt els seus darrers números, el 36 i el 7, respectivament. A partir d’aquest divendres, 19 d’abril, ja es poden trobar als punts de venda habituals.

Olor de pa a Cadí-Pedraforca 

En aquesta ocasió, Cadí-Pedraforca dedica el dossier central als forns i pastisseries. Així, al llarg de 41 pàgines, fa un repàs d’aquells establiments històrics o emblemàtics de l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Berguedà i la Vall de Lord; recull el testimoni de forners i pastissers que porten tota la vida dedicats a aquest ofici o que han decidit agafar el relleu dels pares i avis, a vegades introduint innovacions destacables al negoci, i també parla dels dolços que han fet més fortuna al territori.

Caldes de Boí
Un grup d'estiuejants gaudint a la primera de les tres piscines termals del balneari de Caldes / Arxiu Ajuntament de la Vall de Boí (Fons Joan Vila Alturo)

A banda del dossier, la Conversa d’aquest número de primavera-estiu té com a protagonista Maria Dolors Siscart Vidal, una de les ànimes sardanistes de la Seu d’Urgell, i el Retrat de Família se centra en la llarga trajectòria dels Casamajó, serrallers de Ger. Mentrestant, la secció de l’Indret es dedica a la Coma i la Pedra, i els Primers Relleus, el text literari que obre la revista, el signa l’escriptor Joan Graell.

Hotels, càmpings, termalisme...

Pel que fa a Garona-Nogueres, el dossier està format per 23 pàgines que parlen de l’estiueig. Un monogràfic on es destaca l’arribada dels primers estiuejants als Pallars, la Ribagorça i l’Aran, així com els hotels i càmpings que els acollien, els taxistes que els traslladaven o les activitats que els visitants venien -i encara venen- a fer, com el termalisme o l’excursionisme.

La Conversa, en aquest cas, la protagonitza l’històric polític i mestre de Sort, Agustí López, mentre que el Retrat de Família parla dels Canut Amat de Vilaller, que fa una pila d’anys que estan al capdavant del Forn Codina. En relació als Primers Relleus, aquests van a càrrec de l’aranès Jusèp Lois Sans Socasau.

Forn Codina
  Ton Elias, al mig, amb dos forners a l'obrador de Cal Curtichs / Arxiu Cal Curtichs

Perfils i patrimoni

Tant el número de Cadí-Pedraforca com el de Garona-Nogueres compten, com de costum, amb diversos perfils de gent anònima, però amb trajectòries vitals dignes de ser preservades, així com amb articles més vinculats al patrimoni material, com ara la història, l’art, l’etnologia, la geologia, la flora, la fauna, o l’etnobotànica, entre altres. Completen els números altres continguts més vinculats a l’actualitat, a les entitats del territori, a les darreres publicacions que hi han vist la llum o a propostes per descobrir aquests paratges a peu.

La publicació està dirigida pel periodista Guillem Lluch i es pot trobar a les llibreries, quioscos i punts de venda habituals a partir del divendres 19 d’abril, així com a la web de l’editorial.