FESTIVAL DE CULTURES DEL PIRINEU

L'OMAC dona el tret de sortida al Dansàneu amb 'Trencadís', inspirat en les músiques dels Pirineus

Artistes com Marina Rossell, Marc Parrot, Núria Guiu o Tarta Relena també actuaran al certamen de les Valls d'Àneu
Dansàneu 2022 Inaugural 1
photo_camera L'OMAC dona el tret de sortida al Dansàneu amb 'Trencadís' / Anna Berga

El Dànsaneu ha donat el tret de sortida aquest diumenge a la seva 31a edició amb l'espectacle 'Trencadís' de l'Orquestra de Músiques d'Arrel de Catalunya (OMAC). L'obra firmada pel músic olotí Dani López combina versos de poetes post-contemporanis amb elements de la música d'arrel que s'inspiren en obres tradicionals dels Pirineus. L'indret escollit per fer l'espectacle inaugural ha estat el Prat de Rinau, un espai privat que s'ha obert al públic, al nucli d'Esterri d'Àneu (Pallars Sobirà). El Festival de Cultures del Pirineu acollirà fins el 31 de juliol prop d'una trentena de propostes artístiques de tipologia diversa. Marina Rossell, Marc Parrot, Núria Guiu o Tarta Relena, són alguns dels noms destacats d'aquesta edició.

'Trencadís' és la primera proposta de l'Orquestra de Músiques d'Arrel de Catalunya, formada per 31 músics joves. Una de les particularitats d'aquesta formació és que combina instruments d'orquestra habituals amb altres de tradicionals dels Països Catalans, com poden ser és acordió diatònic,  gralla, dolçaina, viola de roda o sac de gemecs.

El seu compositor i director, Dani López, ha explicat que l'obra s'inspira en les cançons "de tota la vida", que juntament amb versos de poesia contemporània, serveixen per crear una peça original que apel·la la generació contemporània. També ha explica que "té molt sentit" interpretar l'obra en el marc del Dansàneu, ja que per composar la peça s'ha inspirat en les músiques tradicionals del Pirineu. A partir d'aquestes obres clàssiques i de poesia contemporània, López ha buscat temàtiques comunes per composar 'Trencadís'.

Dansàneu 2022 Inaugural 2
L'OMAC dona el tret de sortida al Dansàneu amb 'Trencadís' / Anna Berga

De la seva banda, la directora del Dansàneu, Rut Martínez, considera que després d'unes edicions marcades per la pandèmia, el certamen torna en tota la seva "plenitud" per maridar música i dansa amb el patrimoni cultural, monumental i natural de les Valls d'Àneu.

Una trentena de propostes

El Dansàneu ha programat des d'aquest diumenge i fins al 31 de juliol prop d'una trentena de propostes artístiques de tipologia molt diversa i que troben en la mescla entre la dansa, música i patrimoni el seu principal fil conductor. A aquests eixos enguany també s'hi sumen aspectes com la memòria democràtica i la reivindicació de l'accés a la cultura per part de la població de les Valls d'Àneu en el context d'un territori sense equipaments escènics.

Dansàneu 2022 Inaugural 3
La cantant menorquina Anna Ferrer, de l'OMAC, ha donat el tret de sortida al Dansàneu amb 'Trencadís' / Anna Berga

L'eix de memòria democràtica centrarà la segona jornada del festival aquest dilluns amb un acte d'homenatge a les set persones de les Valls d'Àneu que van ser deportades als camps Nazis que comptarà amb la recitació de l'actriu Carme Sansa i de l'actor pallarès Eduard Muntada, i l'actuació musical de Quico Pi de la Serra, amb l'acompanyament de Joan Pau Cumellas a l'harmònica. I a la nit Marina Rossell oferirà un concert de presentació del seu nou treball, '300 crits'.

Pel festival també hi passaran altres artistes com són Marc Parrot, Tarta Relena, la guardonada amb el Premi Nacional de Cultura 2022, Núria Guiu, o la ballarina i coreògrafa basca Iratxe Ansa.

El festival, organitzat pel Consell Cultural de les Valls d'Àneu, clourà el 31 de juliol a Santa Maria d'Àneu amb l'actuació del ballarí i coreògraf basc Jon Maya, que oferirà un diàleg amb la tradició i la contemporaneïtat a través d'un solo ballat i ocasionalment en conversa amb un músic en directe.