Les Colònies per a Joves Intèrprets Folk, que des de fa anys tenen lloc a Ridolaina, entre Bellver de Cerdanya i Montellà, van iniciar-se l'any 2002, enguany celebren la seva setzena edició i hi participen més 120 alumnes d'arreu de Catalunya, País Valencià i Illes Balears, dividits en dos torns. Un equip format per una vintena de persones són els responsables de les diferents tasques de les colònies, professors de les diferents seccions instrumentals, monitors de lleure, coordinació d'escenografia, allotjament i cuina... L'equip de l'Escola Folk del Pirineu prepara el repertori per l'espectacle tot arrantjant-lo segons els diferents nivells tècnics i tipus d'instrumentació dels músics participants i escriuen, a cada edició, una suite de concert basada en temes tradicionals o d'autor però sempre des de la vessant de la música d'arrel. Amb tots els músics inscrits es forma una orquestra que és conduïda per un director.
Cada any la suite de concert tracta un tema concret (músiques d'Europa, rius del món, éssers fantàstics del Pirineu...) i sobre aquests temes es basen els diferents treballs i activitats de l'estada siguin jocs, el nom de l'orquestra i la mateixa escenografia que els acompanyarà el dia del concert públic. Enguany s'ha escollit la temàtica de canvis i moviments socials a Occident, des de la revolució del 74 a Portugal fins a la caiguda del mur de Berlín o la crisi actual dels refugiats. El concert públic tindrà lloc en el marc de la "Trobada d'Acordionistes del Pirineu" d'Arsèguel i es realitzarà el diumenge 30 de juliol, a les sis de la tarda.
L'Escola Folk del Pirineu
L'origen de les Colònies Folk del Pirineu cal buscar-lo en els Tallers Musicals que el 1996 es realitzaven a Arsèguel els diferents caps de setmana. Aquells tallers inicials es van convertir en el que avui és l'actual Escola Folk del Pirineu, dirigida per Tito Pelàez, amb seu permanent al municipi d’Arsèguel (Alt Urgell). Les colònies són filles i una conseqüència lògica de l'Escola Folk per a la temporada d'estiu.
L'any 2010 es va crear l'Escola Folk del Pirineu – Tallers d'Arsèguel, com a centre dedicat a la formació i promoció de la música i la dansa d'arrel tradicional a les comarques de l'Alt Pirineu. El centre compta, a través d'un conveni de col·laboració, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat, l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI), l'Ajuntament d'Arsèguel (propietari de l'immoble) i l'Associació Cultural TRAM, gestora de l'Escola de Folk del Pirineu.
A l'Escola Folk del Pirineu s'imparteix classe d' instruments tradicionals – també alguns d'estàndards – amb el material (cançons, melodies, balls...) que ens ha deixat la tradició, tot adaptant-lo i rellegint-lo amb les diferents aportacions, gustos, necessitats tècniques, conjuntures estètiques... de professors i alumnes. El seu currículum educatiu és obert i flexible i s'adapta a les possibilitats i necessitats de l'alumnat, tot potenciant la diversió per mitjà de la música i la dansa.