PETITS MUSEUS AMB ENCANT

Centre d'Interpretació del País dels Esterregalls, a All

Inaugurat no fa massa anys i ubicat sota la plaça de l'Església d'All, es troba un interessantíssim equipament cultural batejat amb el nom de les famoses formacions geològiques que configuren part del municipi d'Isòvol, els Esterregalls, i que abans o després de passar pel Centre d'Interpretació, podrem anar a visitar a peu o amb el vehicle.
museu2
photo_camera Imatge del Centre d'Interpretació.

Allà ens sorprendran el colors ocres, vermellosos i grocs d'un sòl àrid farcit de canals i xaragalls estrets que l'aigua del Segre hi va obrir fa milers d'anys i on, al segle II aC., els romans ja hi portaren una intensa activitat minera per obtenir or al·luvial.

El petit museu, a banda de proporcionar informació sobre els Esterregalls, custodia alguns dels tresors més preuats del municipi com la necròpoli corresponent a la Sagrera de la parròquia de Santa Maria d'All on es van trobar tombes dels segles IX-X que pertanyien a una església preromànica anterior a l'actual.

mueseu3
Imatge de l'interior del museu.

El museu, a banda de proporcionar informació sobre els Esterregalls, custodia alguns dels tresors més preuats del municipi com la necròpoli corresponent a la Sagrera de la parròquia de Santa Maria d'All on es van trobar tombes dels segles IX-X que pertanyien a una església preromànica anterior a l'actual

Aquesta excepcional troballa va permetre identificar-hi sis tipologies d'enterrament diferents: tombes antropomorfes, tombes amb cobertes de lloses a doble vessant, tombes de caixa de lloses  amb coberta de lloses, tombes de caixa de pedres amb coberta de lloses, fossa coberta de lloses i la fossa simple. Es van poder establir certes dades antropològiques de 52 individus enterrats a la necròpoli així com distingir-ne el gènere i les edats aproximades.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Imatge de l'interior del Centre d'Interpretació.

Les excavacions també van propiciar la descoberta d'un barri baixmedieval en el qual s'identifica perfectament un carreró que donava accés a les diferents cases, totes elles estructures urbanes construïdes a finals del segle XIV  per bé que al jaciment hi ha restes molt més antigues com les d'un mur d'època romana o un element del sistema hidràulic,  un paleocanal, que els romans utilitzaren en l'extracció d'or al·luvial de les mines.

La resta de l'equipament ofereix una mostra fotogràfica de les formes de vida i costums del municipi així com altres indrets susceptibles de ser visitats, sense oblidar la mainada que disposa d'un espai específic per aprendre tot  jugant a fer d'arqueòlegs.

En pocs metres quadrats, el Centre d'Interpretació del País dels Esterregalls ofereix un compendi sorprenent d'història, sociologia, economia i geologia que no decebrà cap visitant.

Núria Boltà