Última baixada de falles de la temporada al Pla de l’Ermita

El passat divendres dia 16 d’agost va tenir lloc la festa major del Pla de l’Ermita (Vall de Boí) amb un gran èxit i afluència de gent.

IMG-20190817-WA0066
photo_camera Última baixada de falles de la temporada al Pla de l’Ermita.

La bona acceptació de la festa permet consagrar-la després de ser la tercera edició que es porta a terme. Aquest petit poble situat a lo més alt de la Vall de Boí (1.626 metres) de poc més de 40 habitants està situat a un marc turístic immillorable que el permet arribar a assolir xifres de fins i tot 2.500 turistes a èpoques puntes d’estiu.

La comissió de festes del poble va ser creada amb l’objectiu i ambició de poder gaudir d’uns dies de festa a l’any així com de donar a conèixer més encara la seva ubicació. A l’actualitat, al Mario Sanchez (president) i l’Enric Navarro (tresorer), els fundadors originals de l’associació, s’han adherit una sèrie de col·laboradors que de forma voluntària ajuden a fer de la festa un espectacle any rere any.

A la celebració de la festa, l’any passat es va incorporar la tradició de les falles del Pirineu, celebrades als altres pobles de la vall però que encara no havien tingut lloc al Pla de l’Ermita. Aquesta tradició ha sigut molt ben acceptada per tots els veïns, tot i que té una gran responsabilitat ser capaços d’apropar-se al model que porta centenars d’anys fent-se a la resta de pobles. Per això, el Mario Sanchez (fallaire de tota la vida als altres pobles i que desitjava poder organitzar de la baixada al seu propi poble) ha elaborat tallers de falles setmanals per portar als veïns a la muntanya i ensenya’ls-hi i explicar-li d’on va sortir aquesta tradició i els motius per la qual la celebren. Per lo tant, amb aquesta feina i dedicació, s’ha aconseguit que els veïns puguin fer la tradicional i ancestral baixada de falles, però entenent el sentit i valor immaterial que té aquesta tradició, així com elaborant la seva pròpia falla amb l’ajuda dels dos membres de la comissió de festes.

Aquest any, la baixada de falles ha tingut com a característica principal la divisió en tres grups (petits, mitjans i grans), amb l’objectiu de diferenciar les diferents edats i nivell físic dels participants i poder permetre a tothom gaudir de la festa.

Posteriorment a la baixada de falles, es va fer la cremada de les falles en una rotllana mentre el Mario posava una urna plena de desitjos ficats pels veïns l’anterior any i guardada a l’ermita de Sant Quirc a la foguera, i després tots els veïns ho feien amb la seva falla. Com a reconeixement i honor al poble de Taüll, lloc on el Mario va començar a baixar les seves primeres falles, portava un rantiner, que consisteix en una peça d’arbre de pi negre sencera que tingui rantina que s’ascla i al qual s’adhereixen trossos de tea per fer que cremi més.

Més tard va tenir lloc la festa a la carpa, i l’endemà es va fer el torneig de futbol popular, una xocolatada per la canalla, actuació de pallassos, festa Holy i festa de l’escuma i un sopar popular que va tenir una assistència de més de 200 persones, demostrant així l’èxit de la festa.

L’endemà es va posar la cloenda a la festa amb la primera missa que s’efectuava a l’ermita de Sant Quirc, així com la seva obertura a la tarda per dipositar els desitjos per l’any entrant a una urna fins que l’any vinent es torni a cremar a la foguera de les falles i es tanqui el cicle immaterial amb l’inici de la propera festa major.