Imprimir

La Patum es prepara amb pràcticament tots els hotels plens i els bars il·legals en el punt de mira

viurealspirineus | 28 de mayo de 2018

Ajuntament de Berga
Ajuntament de Berga

L’Ajuntament de Berga reconeix la impossibilitat d'acabar completament amb aquesta mala pràctica, tot i el significatiu descens en els darrers anys

La Patum arrenca dimecres 30 de maig amb una ocupació hotelera que ronda el 100% durant els dies forts de la festa berguedana per excel·lència. Bars i restaurants també confien en "fer l'agost" aquests dies, malgrat la batalla que hauran de viure amb la "competència deslleial". Tot i els intents de l'Ajuntament per acabar amb la pràctica dels "bars il·legals" des de fa dues campanyes, el regidor de Governació i Promoció Econòmica del consistori, Francesc Ribera, reconeix que és impossible "posar-hi fi" de forma global. Tot i l'important descens que s'ha viscut motivat per les sancions i inspeccions, Ribera recorda que no tenen la competència per dictaminar-ne el tancament.  

A hores d'ara, trobar allotjament a Berga és una tasca difícil. Consultats per l'ACN, pràcticament tots els establiments assenyalen que han penjat ja el cartell de 'complet', alguns d'ells des de fa dies. L'Alberg de Berga -amb 190 places-, l'Hotel Berga Park -amb 50 habitacions- i l'Hotel Estel -amb 37- són ja plens. Tots ells expliquen que les reserves per Patum tendeixen a fer-se amb molta antelació i que, en algun cas, fins hi tot d'un any per l'altre. A l'Hotel HCC Ciutat de Berga, amb 62 habitacions, asseguren que també estan a punt d'omplir.

Només el càmping Berga Resort, amb 50 places en bungalous, diuen estar lleugerament per sobre de la meitat de seva capacitat. En el seu cas, però, justifiquen que la seva ubicació –a les afores- i el perfil dels seus clients –públic més familiar- fa que a hores d'ara tinguin menys demanda. No obstant això, de l'experiència dels darrers anys, apunten al fet que segurament acabaran rondant el ple, especialment en el lloguer de parcel·les.

La competència deslleial en la restauració

Pels bars i restaurants més propers al centre neuràlgic de la festa, el Passeig i la plaça de Sant Pere, Patum és sinònim de fer l'agost. No obstant això, el president de l'associació d'Hostaleria i Turisme del Berguedà, Toni Barat, denuncia la competència deslleial existent en el sector malgrat els intents de l'Ajuntament de posar-hi ordre. Es tracta de persones que obren establiments de forma il·legal només per aquestes dates "en una zona on la resta hi aguantem tot l'any", es queixa.

Fa dos anys que el consistori va optar per posar fil i a l'agulla per acabar amb aquesta mala pràctica però, segons reconeix el regidor Francesc Ribera, se segueix donant algun cas. "Des de l'Ajuntament podem inspeccionar o fins i tot sancionar, però no tancar-los, no tenim la competència". Amb tot, Ribera reconeix que arran de posar més mà dura "s'ha notat un significatiu descens". No obstant això, afirma que "segueix havent-hi gent que fa trampes que la llei permet esquivar".

L'altra competència amb la qual es troben els bars i restaurants és amb les entitats locals que opten per posar una barra de consumicions a la festa, fet que també acaba comportant "un detriment per a la resta del sector", reconeix Barat, tot i que en aquest cas es mostra més comprensiu. 

Des del consistori, però, treuen ferro a l'assumpte i indiquen que en aquest cas aposten per no "marejar-los gaire". El regidor recorda que aquest nou rol de les entitats cerca "recollir fons"  per a unes entitats que "al cap i a la fi treballen per a ciutat". A més, apel·la al context actual, amb menys subvencions que les està obligant cada cop més a buscar altres fonts d'ingressos.

Bones dates

Des de l'associació d'Hostaleria i Turisme confien que aquesta que serà una "bona" Patum si les condicions meteorològiques es mantenen. "Si fa molta calor sí que va bé perquè es consumeix més, però canvia mot tot", diu Barat, que confia en el fet que es mantinguin les temperatures d'aquests dies.  

Puede ver este artículo en la siguitente dirección /articulo/cultura/patum-es-prepara-amb-practicament-tots-els-hotels-plens-i-els-bars-il-legals-punt-mira/20180528100155011422.html


© 2020 Viure als Pirineus

Av. Passeig del Parc. 26 25700 La Seu d'Urgell 973 989162  [email protected]