Els finalistes del premi Crexells de l'Ateneu Barcelonès retiren les seves obres

Els finalistes del premi Crexells de l'Ateneu Barcelonès han retirat les seves novel·les com a protesta per la decisió del jurat d'experts del XLVII premi que va acordar incorporar a la llista de set finalistes, quatre obres més. Un dels finalistes era l'escriptor pirinenc Marcel Fité amb l'obra Escacs d'amor de mort (Salòria, 2017)

escacs-d-amor-i-de-mort
photo_camera La portada del llibre escrit per Marcel Fité

La decisió d'incorporar atre obres més es va prendre, segons el jurat, per la "molt baixa" participació en la votació popular, que no ha arribat al 4% dels socis. La controvertida decisió no ha agradat gens als participants que han anat anunciant a través de les xarxes socials que retiraven les seves novel·les. Aquestes són Tina Vallès, autora de La memòria de l'arbre; Raül Garrigasait, autor de Els estranys; Josep Lluís Badal, autor de Les coses que realment han vist aquests ulls inexistents; Enric Umbert, autor de L’últim passatge de Walter Benjamin; Marcel Fité, autor de Escacs d’amor i de mort; Teresa Muñoz, autora de Des del balcó; Sílvia Soler, autora d'Els vells amics; Max Besora, autor d'Aventures i desventures de l'insòlit i admirable Joan Orpí, conquistador i fundador de la nova Catalunya; Carme Martí, autora de El camí de les aigües; Alfons Cama, autor de L’olor de la seva pell  i Vicenç Pagès, autor de Robinson. "Aquest any no hi pot haver premi", ha destacat Pagès.

La carta de Marcel Fité

L'escriptor de Coll de Nargó, Marcel Fité, indignat amb l'actuació del jurat del premi els ha enviat la carta que reproduïm de forma íntegra a continuació:

"A l’atenció dels responsables del Premi Crexells de l’Ateneu Barcelonès,

Sembla que un any més la seva entitat està disposada a honorar el premi Crexells, de tanta tradició en la nostra cultura, sempre tan maltractada des de l’exterior. En aquesta ocasió la via escollida ha estat passar-se pel darrer orifici de l’aparell digestiu que els humans tenim entre les natges les bases del premi que vostès mateixos van elaborar i publicar.

La decisió em sembla encertadíssima. Sobretot tenint en compte el respecte que els deuen merèixer els autors i autores que refiadament ens hi vam presentar, els socis i sòcies de l’entitat, a més dels membres dels grups de lectura de les biblioteques que van votar les obres presentades. Com a ex-antic-soci de l’entitat no m’esperava menys de vostès. Els felicito!

Malgrat la seva abnegada, eficient i mai prou valorada tasca per a potenciar el premi, no cal que els digui que retiro la meva novel·la Escacs d’amor i de mort de les set obres finalistes, escollides en votació democràtica per aquests insignificants cent setanta-quatre votants que vostès menyspreen i als quals jo agraeixo molt la deferència que van tenir de llegir la meva novel·la i, en el seu cas, de votar-la.

Però què són cent setanta-quatre simples i humils lectors al costat d’un jurat tan potent, prestigiós i majoritàriament reconegut com el format per noms tan insignes de les lletres del món mundial com una Valèria Gaillard, una Lluïsa Julià, un Miquel de Palol, un Xavier Pla i un Enric Sòria?

Res. Res de res.

Reitero, doncs, que han fet molt ben fet. No facin cas de les crítiques i que per molts anys puguin continuar donant mostres d’honestedat i transparència com les que han posat de manifest en aquesta tan gloriosa convocatòria.

Per part meva, al marge de les accions legals que pugui decidir emprendre, renuncio a participar en un bunyol d’aquesta magnitud i els informo amablement que ja es poden posar el premi Crexell 2018, que tan generosament i desinteressadament atorguen, al mateix orifici –prèviament higienitzat– per on se n’han passat les bases."