Imprimir

El Parc Natural de l'Alt Pirineu adapta un itinerari de 10 quilòmetres accessible per les cadira de rodes

Marta Lluvich/viurealspirineus | 25 de abril de 2018

Dos homes passant per un pont sobre el riu Noguera Pallaresa, en un itinerari adaptat per persones amb cadires de rodes/Marta Lluvich
Dos homes passant per un pont sobre el riu Noguera Pallaresa, en un itinerari adaptat per persones amb cadires de rodes/Marta Lluvich

Aquest itinerari és ideal per gaudir de la natura i observar l'ecosistema dinàmic que es forma: la vegetació de mollera, les diferents espècies de peixos, d'invertebrats, d'ocells i de mamífers, on la llúdriga és la gran protagonista.

El Parc Natural de l'Alt Pirineu ha adaptat un itinerari d'uns 10 quilòmetres a la Guingueta d'Àneu (Pallars Sobirà) i l'ha fet accessible per a cadires de rodes i persones amb mobilitat reduïda. Es tracta d'un camí a l'espai natural protegit de la Mollera d'Escalarre i l'embassament de la Torrassa. Per a poder-hi circular cadires de rodes l'amplada del camí s'ha fet d'1,5 metres i el terreny s'ha compactat i anivellat. Als marges de l'itinerari s'han col·locat fustes tractades per fer de suport i evitar l'erosió del camí. Els usuaris agraeixen l'adaptació d'aquest itinerari, el segon adaptat dins el Parc de l'Alt Pirineu, el primer s'està fent a Sant Joan de l'Erm. L'actuació de la Guingueta compta amb suport de l'Obra Social de La Caixa i ha suposat una inversió d'uns 27.000 euros.

La Mollera d'Escalarre, situada a la cua de l'embassament de la Torrassa, a més d'estar inclosa dins el Parc Natural de l'Alt Pirineu, pertany a la Xarxa Natura 2000 i està catalogada a l'inventari de Zones humides de Catalunya.  Aquest itinerari és ideal per gaudir de la natura i observar l'ecosistema dinàmic que es forma: la vegetació de mollera, les diferents espècies de peixos, d'invertebrats, d'ocells i de mamífers, on la llúdriga és la gran protagonista.

Albert Gallart, usuari d'aquest itinerari, ha agraït que s'hagi condicionat aquest itinerari. Gallart ha explicat que l'amplada del camí és bàsic per poder-hi circular amb cadira de rodes i també el compactat del terreny. L'alcalde de la Guingueta d'Àneu, Josep Cervós, ha explicat que el Consistori té la voluntat de poder realitzar una segona fase adaptant també l'itinerari per a persones invidents. Cervós ha afegit que es començaria habilitant 4 quilòmetres i posteriorment es farien els 6 restants. L'alcalde de la Guingueta ha dit que d'aquesta manera es facilita gaudir de la natura a tothom i és vol que una discapacitat no sigui un impediment per fer-ho. 

Marc Garriga, director del Parc Natural de l'Alt Pirineu, ha dit que s'han habilitat alternatives a la ruta dels 10 quilòmetres més curtes per poder-se adaptar al nivell dels usuaris. Garriga ha recordat que dins del Parc Natural de l'Alt Pirineu hi ha un segon itinerari adaptat per a persones amb discapacitat que necessiten cadira de rodes. Aquest itinerari està a Sant Joan de l'Erm.

Puede ver este artículo en la siguitente dirección /articulo/pallars-sobira/parc-natural-lalt-pirineu-adapta-itinerari-10-quilometres-accessible-per-cadira-rodes/20180425102130011187.html


© 2020 Viure als Pirineus

Av. Passeig del Parc. 26 25700 La Seu d'Urgell 973 989162  [email protected]