CAMINS

Taula de Camins de l’Alt Pirineu i Aran, l'òrgan consultiu i participatiu de l'IDAPA

La Taula de Camins de l’Alt Pirineu i Aran és l’òrgan consultiu i participatiu de Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA) en matèria de camins i de les activitats respectuoses que els utilitzen. 
PEDRA SECA 3
photo_camera Paret de pedra en sec al serrat de Giroles (Alt Àneu) / Xavi d'Isavarre

El passat 11 de desembre va tenir lloc el plenari de la Taula de Camins de l’Alt Pirineu i Aran, coincidint amb el Dia Internacional de les Muntanyes. La reunió plenària va fer el balanç d’execució del Pla d’Acció del 2020, un any molt complicat, i de l’estat del projecte Camins Tradicionals dels Pirineus, d’ampli abast territorial i que compta amb el suport de fons europeus.

Entre les accions que es duen a terme hi ha la recuperació de camins històrics

La Taula de Camins de l’Alt Pirineu i Aran és l’òrgan consultiu i participatiu de Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA) en matèria de camins i de les activitats respectuoses que els utilitzen. 

Camins Tradicionals dels Pirineus

La Taula de Camins tradicionals dels Pirineus és un projecte de conservació, protecció i foment del patrimoni natural i cultural, impulsat per la Diputació de Lleida i amb el suport del programa FEDER.

 El projecte té l’objectiu de dinamitzar l’economia dels nuclis de poblacions connectats i posant en valor els recursos naturals i patrimonials.

El projecte consisteix en la creació d’una xarxa de senders, a partir de camins tradicionals, que ha de permetre vertebrar més de 800Km de rutes de senderisme a les comarques pirinenques, connectades amb França, Girona, Barcelona i Osca. Tot plegat amb l’objectiu de dinamitzar l’economia dels nuclis de poblacions connectats i posant en valor els recursos naturals i patrimonials.

Accions destacades de l'IDAPA en l'àmbit de camins

* Decàleg per fer inventaris municipals. Orientacions per als ens locals que elaborin inventaris de camins de titularitat pública.

* Manual per recuperar camins tradicionals. Criteris rigorosos per executar projectes de recuperació de camins històrics.

* Subvencions per adequar camins. Línia d’ajuts dirigida als consells comarcals per al manteniment de la xarxa de senders.

* Mètode SENDIF. Sistema de classificació i identificació visual de la dificultat dels itineraris a peu.

* Promoció de festivals de senderisme. Coordinació i comunicació conjunta d’aquests esdeveniments singulars.

* Models de senyalització. Suport per definir nous senyals específics (112, convivència senderistes-ramaders, etc.).

* Jornades de debat i formació. En matèria d’inventaris, ordenances, SENDIF, professionalització dels guies, etc.

IDAPA logo