CAMINS

La Taula de Camins de l'Alt Pirineu i Aran celebra la seva sessió plenària a la Vall de Siarb

La Taula ha donat a conèixer als participants el projecte del Museu de Camins, la dinamització del Despoblat de Santa Creu de Llagunes i el refugi de Comes de Rubió.
Taula de Camins Alt Pirineu i Aran novembre 2022
photo_camera La Taula de Camins de l'Alt Pirineu i Aran ha celebrat la seva sessió plenària a la Vall de Siarb / PNAP

Després de tres anys de no poder-ho fer per la pandèmia, el plenari de la Taula de Camins de l'Alt Pirineu i Aran s'ha reunit de manera presencial, aquest dimecres, a gairebé 2.000 metres d'altura, a la Vall de Siarb. La sessió ha servit per donar conèixer als participants el projecte del Museu de Camins, la dinamització del Despoblat de Santa Creu de Llagunes i el refugi de Comes de Rubió.

Taula de Camins Alt Pirineu i Aran novembre 2022 5
La Taula de Camins de l'Alt Pirineu i Aran ha celebrat la seva sessió plenària a la Vall de Siarb / Carlos Guàrdia Carbonell

Museu de Camins

Museu de camins és un museu a l’aire lliure que vol recuperar i preservar el conjunt de la xarxa de camins antics de la Vall de Siarb per tal de connectar, articular, potenciar i divulgar el llegat històric, natural i cultural que hi ha impregnat en aquesta vall. Un museu que vol ser un indret de descoberta, sensibilització, aprenentatge i gaudi sobre els camins i, per extensió, la vida antiga del Pirineu, així com una proposta singular i original de dinamització al nostre territori. 

L’oferta d’activitats que proposa el Museu de Camins és tan àmplia com llargs són els camins que el conformen: camps de treball de recuperacions de camins antics, visites guiadesrutes teatralitzadesactivitats juvenilsformacions i recercaactivitats divulgativesrecuperació de la memòria oral… Gràcies a l’impuls de la Fundació Carulla, el Museu de camins ha esdevingut un projecte viu, dinàmic i molt participatiu.

Pla general dels responsables del Museu de Camins mirant els tríptics d'una ruta de senderisme de la Guerra Civil a la Vall de Siarb on es veu darrere els búnquers i el nucli de Vilamur, a Soriguera (Pallars Sobirà), el 20 de gener de 2021 (Horitzontal).
Responsables del Museu de Camins mirant els tríptics d'una ruta de senderisme de la Guerra Civil a la Vall de Siarb, amb els búnquers i Vilamur al darrere /ACN

Durant el 2021, el Museu ha rebut més de 800 visitants i ha organitzat més de 400 visites guiades pels seus camins. També s’han fet unes 100 visites teatralitzades amb l’Esperanceta de Casa Gassia. En total, 263 persones han pogut gaudir dels camps de treball que mostren la història dels camins de la Vall de Siarb.

Despoblat de Santa Creu de Llagunes

El despoblat de Santa Creu de Llagunes (Pallars Sobirà) és el jaciment arqueològic excavat en alçada més gran de Catalunya. Té una situació privilegiada, coronant la serra de Santa Creu amb unes vistes impressionants a la Vall de Siarb, fet que possiblement va propiciar l’assentament de població ja des de l’edat de Bronze. Els visitants hi trobaran un patrimoni únic envoltat de natura i paisatge purament pirinenc.

Refugi de Comes de Rubió.

El Refugi Comes de Rubió a 1980m. d'altitud, es troba dins el marc incomparable del Parc Natural de l'Alt Pirineu, al massís de l'Orri, al Pallars Sobirà. Una zona on es pot dur a terme un munt d'activitats a l'aire lliure en totes les èpoques de l'any: senderisme, trail running, btt, raquetes de neu, esquí de muntanya, iglús, 4x4, anar a buscar bolets, rutes a cavall, parapent, o simplement a passar el dia amb la família o els amics. 

Taula de Camins Alt Pirineu i Aran novembre 2022 2
La Taula de Camins de l'Alt Pirineu i Aran ha celebrat la seva sessió plenària / Carlos Guàrdia Carbonell

Taula de Camins de l'Alt Pirineu i Aran

La Taula de Camins és l’òrgan consultiu i participatiu de l’IDAPA en matèria de camins i de les activitats respectuoses que els utilitzen. La Taula genera discurs i actua de grup de pressió per tal que els camins es reconeguin com una infraestructura clau dels Pirineus amb valors patrimonials, identitaris i utilitaris i, fruit d’això, es destinin més recursos per al seu manteniment i promoció.

La Taula de Camins disposa d’un full de ruta aprovat el març de 2021 (l’Estratègia 2025), que estableix els àmbits d’actuació i les accions de l’IDAPA i de la Taula fins a finals del 2025 (i que renova l’Estratègia 2020, vigent fins a aquell any). També disposa d’un tríptic informatiu.

Taula de Camins Alt Pirineu i Aran novembre 2022 3
Refugi de Comes de Rubió / Carlos Guàrdia Carbonell

La Taula de Camins està integrada per uns 40 agents públics i privats de l’Alt Pirineu i Aran. S’estructura en un nucli actiu i un nucli observador i, puntualment, en comissions temàtiques. La coordinació de la Taula va a càrrec d’una secretaria tècnica.

Agents Públics

 • Ajuntaments amb projectes de senderisme
 • Consells Comarcals
 • Espais naturals protegits
 • Organismes de promoció turística
 • Administracions i organismes regionals i nacionals
 • Centres de formació
 • Estacions d’esquí de fons (senderisme hivernal)

Agents privats i del tercer sector

 • Guies, empreses de senderisme i agències de viatge
 • Empreses de transport
 • Iniciatives privades de valorització dels camins
 • Experts en camins i senderisme
 • Col·lectius de voluntariat i entitats excursionistes

Objectius

Debatre i generar discurs sobre els camins i les activitats vinculades i elaborar documents de referència per als agents implicats.

Influir les diverses administracions implicades i l’opinió pública per tal d’aconseguir més recursos per als camins i més suport per a les activitats d’oci respectuoses.

Cercar consensos a escala regional (Alt Pirineu i Aran) en diversos aspectes que afecten els camins.

Orientar i oferir suport a l’IDAPA i a altres administracions en l’execució d’actuacions relacionades amb els camins.

Àmbits d'actuació

 • Els camins, un patrimoni a conservar, ordenar i mantenir
 • Ús respectuós dels camins, amb una bona convivència entre usuaris
 • Mobilitat lenta, bona per a la salut i per al planeta
 • Cultura dels camins i el caminar
 • Camins, turisme i desenvolupament rural
Taula de Camins Alt Pirineu i Aran novembre 2022 4

Més a SOM Pirineu