SOM PIRINEU

És temps de fires al Pirineu

L’Institut per al desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA) va impulsar un estudi sobre les fires i els mercats de l’Alt Pirineu i Aran

Fira Carcolze
photo_camera 2a Fira Carcolze, formatges artesans del pirineu a Castellnou de Carcolze / IDAPA

L’Alt Pirineu i Aran és un territori ric en cultura, art i tradicions centenàries, una riquesa patrimonial que es fa més visible, gràcies a la gent que hi viu i que fa possible el manteniment d’aquest llegat.

Les fires han contribuït al manteniment del coneixement, els oficis, les tradicions, el patrimoni cultural i arquitectònic dels pobles i de la seva gastronomia. També han ajudat a donar a conèixer nous oficis artesans instaurats al Pirineu, a la gent que hi ha al darrere, i evidentment el factor humà que acaba sent l’essència d’aquesta activitat.

Les fires actuals són diverses i en molts casos ja no reflecteixen l’essència inicial, però el pas dels anys transforma les societats, les seves activitats, les relacions comercials i els usos de molts productes. Per tant, les fires també s’han anat adaptant a aquests canvis, sense deixar de ser un espai comercial, de promoció i d’intercanvi.

En molts pobles pirinencs, les fires són el principal aparador per promocionar les productes locals

Des de l’IDAPA es va impulsar l’estudi tècnic Diagnosi de fires i mercats de l’Alt Pirineu i Aran, amb la finalitat d’identificar quines fires i mercats setmanals es duen a terme i quines han desaparegut i seria interessant recuperar. Una vegada identificades, el treball descriu el seu funcionament i els agents principals que hi prenen part, i s’hi identifiquen les problemàtiques que dificulten que el sector artesà del mateix territori hi assisteixi, tenint presents les dues realitats diferenciades de l’artesania alimentària i la d’arts i oficis.

L’objectiu del treball és promocionar i dinamitzar les fires i mercats amb el propòsit de fomentar el desenvolupament econòmic local, en un territori on el sector agrari i les activitats associades, com són la producció agroalimentària artesana i de qualitat, encara mantenen un pes destacat en el conjunt de l’economia. Cal tenir en compte el context de creixent interès i valorització de les tradicions populars, així com el patrimoni cultural i els productes locals.

El treball de l’IDAPA identifica 63 fires dins de l’àmbit de l’Alt Pirineu i Aran, 26 mercats i 26 fires desaparegudes. Caldria recuperar algunes de les fires desaparegudes, ja que generaven un valor afegit important i suposaven una gran oportunitat per al territori.

Temps de Fires al Pirineu