23.01.2022 |
Viure als Pirineus

ESTACIONS D'ESQUÍ

Es presenta el Llibre Blanc de les Estacions de Muntanya

El document planteja 10 eixos estratègics i 26 propostes per a les 16 estacions d'esquí catalanes
Estació d'Aesquí nòrdic d'Aransa. Foto TotNordic
Estació d'esquí nòrdic d'Aransa /TotNordic
Es presenta el Llibre Blanc de les Estacions de Muntanya

En el marc de la Taula Estratègica de les Estacions de Muntanya (TEM), un espai de col·laboració estable entre els actors públics i privats implicats, s’ha presentat el Llibre Blanc de les Estacions de Muntanya de Catalunya.

El suport a les estacions de muntanya és estratègic per a les comarques pirinenques

El Llibre Blanc és el resultat d’un procés participatiu ampli que ha comptat amb la implicació activa de la Generalitat, les pròpies estacions de muntanya, les entitats i associacions sectorials i les administracions locals implicades. El Llibre Blanc determina que les estacions de muntanya són elements clau per al desenvolupament econòmic, social i mediambiental de les comarques de muntanya, generadores de llocs de treball i oportunitats, de connectivitat i de promoció dels Pirineus i el conjunt del país.

10 eixos estratègics

El document planteja 10 eixos estratègics i 26 propostes concretes que van des de la promoció econòmica, fins a un nou marc normatiu, passant per la promoció de la Candidatura Pirineus Barcelona als Jocs Olímpics d’Hivern 2030. Alineat amb el Pla de Govern i l’Agenda Verda post COVID-19, el Llibre Blanc impulsa inversions per donar suport a les estacions per abordar la reactivació econòmica.

16 estacions d’esquí

Catalunya compta amb 10 estacions d’esquí alpí i 6 de nòrdic, totes situades als Pirineus, que alternen models de gestió (alpí: 7 de públiques i 3 de privades; nòrdic: 6 de municipals en règim de concessió de la gestió). Anualment generen 374,3 milions d’euros en valor afegit brut (VAB), són, per tant, un pilar essencial de l’economia de les comarques de muntanya. 

El Llibre Blanc estima que cada euro de cost d’una estació genera 9,11 euros en ingressos, cosa que indica una rendibilitat econòmica molt significativa al territori. La despesa dels esquiadors (171,12 euros per persona i dia en esquí alpí i 47,26 euros per persona i dia en esquí nòrdic) es distribueix entre sectors molt importants de les economies locals.

El Llibre Blanc també inclou bones pràctiques en la construcció i funcionament de les instal·lacions, així com de la gestió energètica i de l’aigua i els residus. 

logo IDAPA 2

Es presenta el Llibre Blanc de les Estacions de Muntanya
Comentarios