SEQUERA

El pantà d'Oliana es troba al 89% de la seva capacitat i Rialb frega el 40%, 29 hm3 més en una setmana

Els pantans comencen a deixar anar aigua per fer lloc a la que arribarà molt aviat pel desgel de la neu del Pirineu.
Pantà Oliana Xavier Coll
photo_camera El pantà d'Oliana, en una imatge d'aquest dilluns, es troba al 89% de la seva capacitat / Xavier Coll

Els embassaments de la conca del Segre i de la Nogueres Pallaresa i Ribagorçana continuen augmentant les seves reserves hídriques, gràcies a les pluges de les últimes setmanes i l'inici del desgel de la neu acumulada a les muntanyes de l'Alt Pirineu.

Precisament, des del Parc Natural de l'Alt Pirineu acreditaven aquest matí, a través de les xarxes socials, que el desgel avançava amb força amb la pujada de temperatures i mostraven una imatge del Riu del Port de Tavascan: "sortosament encara hi ha un gruix ben important de neu a l'alta muntanya", deien.

Situació dels pantans

El pantà d'Oliana es troba a dia d'avui al 89% de la seva capacitat amb 7,55 hectòmetres més que fa just una setmana. Per la seva banda, el pantà de Rialb, que subministra l'aigua al canal d’Urgell i al Segarra-Garrigues, frega el 40% de la seva capacitat després que, durant la darrera setmana, hagi incorporat a les seves reserves 29 hectòmetres cúbics més. Segons dades actualitzades de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), ara té 160 hm³ i durant l’últim any n’ha sumat 134. Entre els dos embassaments de la conca del Segre sumen 235 hectòmetres, quan fa menys de dos mesos en tenien 169.

Els pantans de Camarasa i Tremp, que estan al 93 i 92% de capacitat respectivament, ja han començat a deixar anar aigua en previsió de la que arribarà com a conseqüència de l'immediat desgel de la neu del Pirineu. A la conca de la Ribagorçana, Barasona es troba al 98%, Escales al 89%, Sant Salvador al 98% i Santa Ana al 86%. Els pantans de Cavallers i Canelles, amb menys reserves, estan al 56% i al 25%, respectivament, segons la informació facilitada per la CHE. 

Pantà Oliana Xavier Coll
El pantà d'Oliana, en una imatge d'aquest dilluns, es troba al 89% de la seva capacitat / Xavier Coll

El Govern, tot i que el dimarts de la setmana passada va dir que "no era el moment de revertir mesures", avui decidirà si flexibilitza les restriccions per la sequera. Després de les pluges de les últimes setmanes i dies, el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, va avançar que valorarien la situació actual de les reserves d'aigua per acordar un possible relaxament o no de les restriccions. "Podrem veure en quin punt estan els nostres embassaments i si estem en una situació per aixecar l'emergència o no", va assegurar Mascort dijous passat, sense concretar si aquest relaxament afectaria tots els municipis que ara estan en aquesta fase o només una part passaria a l'excepcionalitat, que també implica restriccions, però menors.

El govern ha deixat clar que les decisions es prendran després de fer una anàlisi molt acurada de la situació i que no vol aixecar l'emergència per tornar-hi a entrar al cap de quinze dies. L'anunci coincidirà amb la recta final de campanya de les eleccions al Parlament del 12M. 

19 embassaments a Catalunya

A Catalunya hi ha 19 embassaments i la conca de la Garona que formen part de comissions de desembassament. D’aquests, 10 estan a la part catalana de l’Ebre, 9 a les conques internes i la conca de la Garona (internacional).

Els 9 embassaments de les conques internes de Catalunya que formen part de comissions de desembassaments poden emmagatzemar fins a 683,66 hm³ d’aigua i satisfan les demandes industrials, domèstiques i de reg. Aquests 9 embassaments estan generats per preses, 7 de les quals són gestionades per l’Agència Catalana de l’Aigua (Darnius Boadella, Sau, Siurana, Foix, la Llosa del Cavall, Sant Ponç i la Baells).

Les preses de Susqueda i el Pasteral són propietat d’Endesa i la de Riudecanyes de la Comunitat de Regants de Riudecanyes.

Pel que fa a la part catalana de l’Ebre, els 10 embassaments que formen part de comissions de desembassament tenen una capacitat total de 1.975,07 hm³.