PROGRAMA PIROSLIFE

Què hem de fer si ens trobem de cara amb un os bru?

Malgrat que sigui molt poc probable topar cara a cara amb un os bru, en les últimes setmanes hi ha hagut al Pirineu diversos albiraments d’ossos a prop de persones i zones habitades.
Os bru
photo_camera Os bru

En les últimes setmanes hi ha hagut diversos albiraments d’ossos al Pirineu, una vegada acabat el període de letargia hivernal. L’os bru és un animal discret que evita la presència humana. Però podria donar-se la situació que el trobem fortuïtament quan passegem o treballem a la muntanya en zones on n’hi ha presència. Per si això passa, un donem unes recomanacions i pautes de comportament.

Pautes i recomanacions

Aquestes són les pautes i recomanacions sobre com actuar quan ens topem amb l’os; són consells perquè ramaders, caçadors, excursionistes, ciclistes, naturalistes o qualsevol usuari de la muntanya pugui actuar de la millor manera possible i gaudir de l’experiència sense córrer perill i respectant-lo. A més, si trobem l’os, cal informar-ne el Servei de Fauna i Flora i/o trucant al 112.

Os bru cartell

L’os bru, una espècie molt tímida

L’ós bru és el carnívor més gran d’Europa. Es tracta d’una espècie que genera respecte entre els éssers humans. Els óssos són generalment molt tímids i, fins i tot en zones on són abundants, és difícil topar-se amb algun exemplar. Detecten els humans a una gran distància gràcies al seu olfacte i oïda privilegiats i els veuen com una amenaça, de manera que fugen abans de ser detectats per evitar confrontacions. No obstant això, es poden produir trobades.

L’os fuig per evitar confrontacions

Al contrari del que es creu, l’os bru no és agressiu. Generalment, té por de l’ésser humà i l’evita, inclús davant les topades fortuïtes i improbables.

Què hem de saber

Després de molts segles de convivència amb l’home, l’os ha après a evitar els contactes amb les persones i no les veuen com a possibles preses.

Evitem situacions de risc

Els ossos només ataquen quan es veuen amenaçats o sorpresos. Per aquest motiu, quan caminem per territori de l’os és important fer-nos notar parlant amb veu alta, caminant tranquil·lament i estant atents al nostre voltant, sense sortir dels senders senyalitzats. Si anem amb gos és portant que vagi lligat o controlat al nostre costat.

I si ens trobem un os?

Tot i que la probabilitat de trobar-nos amb un os és molt baixa, va bé conèixer les millors pautes de comportament:

  • Si ell no ens ha detectat, el millor és retirar-nos a poc a poc sense córrer i sense alertar-lo.
  • No hem d’obstaculitzar mai el seu camí ni les seves possibles vies de fugida.
  • Si ens ha detectat hem de conservar la calma, parlar suaument i allunyar-nos a poc a poc mostrant que no som un perill per a ell. Mai hem de cridar ni amenaçar-lo.
  • Si es tracta d’una femella amb cries mai ens hem de posar entre la mare i les cries.
  • Si veiem l’ós a una distància segura, gaudim de l’observació i no intentem en cap cas apropar-nos-hi per fer fotos o veure’l millor. Sempre ens hem de mantenir a distància. .
  • Mantenir la calma és el més important.