PRESÈNCIA OS BRU AL PIRINEU

Un pastor i els seus gossos espanten un os bru a la Vall Ferrera per protegir les egües

Ho ha gravat en vídeo 24 hores després que enregistressin un altre os 10 quilòmetres avall molt a prop de la carretera entre Ainet de Besan i Araós
Os vall Ferrera
photo_camera Un os enfrontat amb un gos, aquest dimecres a Àreu, al Pallars Sobirà (Cedida)

Un ramader de la Vall Ferrera, al Pallars Sobirà, ha plantat cara aquest dimecres al vespre un os bru que volia atacar les seves eugues, i l'ha fet fugir gràcies a la defensa dels seus gossos.

Ha passat al poble d'Àreu, a la zona de les Bordes de Costuix, 24 hores després que al mateix municipi d'Alins, d'on és nucli Àreu, un os aparegués al costat de la carretera que comunica els pobles d’Ainet de Besan i Araós. L’animal els va observar des de la distància durant uns segons i va acabar marxant.

 

En les últimes setmanes hi ha hagut diversos albiraments d’ossos al Pirineu, una vegada acabat el període de letargia hivernal. Cal recordar que el dilluns 6 de maig, el cos de banders d'Andorra va detectar un rastre d'os a la zona del Comapedrosa i va procedir a recollir una mostra de pèl, i el mateix dilluns a darrera hora el van poder observar i recollir les imatges que es van difondre a través de X. El seguiment va continuar el 7 de maig per part del cos de banders que es va desplaçar a la zona dels fets, el Serrat, amb l'objectiu de trobar-lo, quan van rebre l'avís d'un veí que el va poder enregistrar a la Cortinada. Des de llavors no havia tornat a aparèixer.

El ramader, Francesc Feliu, ha explicat al programa de TV3 'Tot es mou' que es va trobar l'os a uns 20 metres quan havia anat a veure les egües, que un dels gossos va alertar-lo i va començar a gravar-lo amb el mòbil. Segons ha explicat Feliu, l'os semblava que s'allunyava, però quan va veure que les egües s'apropaven, va intentar anar cap a elles, i li va costar impedir-ho perquè va ser molt insistent:

El ramader pallarès ha explicat que gairebé no havia dormit pensant que si el gos petit no l'hagués bordat, s'hauria trobat cara a cara amb l'os a només 4 o 5 metres. Feliu ha dit que els ossos cada vegada estan arribant més a prop de les carreteres i els pobles, i que no saben quina solució pot haver-hi. 

El govern ha aprofitat per difondre el cartell que ha elaborat amb recomanacions sobre les millors conductes que s'han d'adoptar per evitar riscos en els casos en què ens trobem amb un os bru. 

Pautes de comportament davant de l’os

L’os bru és un animal discret que evita la presència humana. Però podria donar-se la situació que el trobem fortuïtament quan passegem o treballem a la muntanya en zones on n’hi ha presència. Posem a la vostra disposició un parell de documents  que recullen recomanacions sobre com actuar quan ens topem amb l’os; són consells perquè ramaders, caçadors, excursionistes, ciclistes, naturalistes o qualsevol usuari de la muntanya pugui actuar de la millor manera possible i gaudir de l’experiència sense córrer perill i respectant-lo. A més, si trobem l’os, cal informar-ne el Servei de Fauna i Flora i/o trucant al 112.

Os bru cartell

Els gossos de protecció de ramats

Els gossos de protecció de ramats s’han utilitzat des de temps ancestrals per a la prevenció de danys a la ramaderia per part dels grans carnívors, principalment. Al Pirineu, hi ha hagut dues races de gossos de protecció de ramats, el mastí del Pirineu i el muntanya del Pirineu. Actualment, la raça muntanya del Pirineu és la més emprada per ramaders a l’àmbit català, encara que també podem trobar altres races de gossos de protecció com el mastí espanyol.

Aquests gossos són cada cop més utilitzats pels ramaders, i no només en zona de presència de grans carnívors sinó arreu del territori, ja que també protegeixen el ramats d’altres possibles amenaces com ara gossos ensalvatgits i espècies carnívores de mida mitjana, tant protegides com cinegètiques.

Amb la intenció de facilitar la convivència entre la ramaderia i altres activitats humanes a la muntanya, és important informar sobre la seva presència al territori. Els gossos de protecció poden interpretar la nostra presència i els nostres moviments com una amenaça; cal conèixer com ens hem de comportar per evitar reaccions adverses que provoquin situacions no desitjades.

Per aquest motiu, posem a disposició el material divulgatiu següent: un còmic que informa sobre com ens hem de comportar si detectem ramats a muntanya amb gossos de protecció i cartells d’informació de presència d’aquests gossos.

Més a Pallars Sobirà