EMBASSAMENTS

El pantà de Sant Antoni obre comportes, el nivell voreja el 100% i la Noguera Pallaresa baixa lliure

Els embassaments de la conca del Segre i de la Nogueres Pallaresa i Ribagorçana continuen augmentant les seves reserves hídriques
Pantà de Sant Antoni 3
photo_camera Una de les set comportes del pantà de Sant Antoni deixant anar aigua / Marta Lluvich

El pantà de Talarn, al Pallars Jussà, ha començat aquest dimecres a desembassar aigua en arribar a superar el límit de la seva capacitat, 227,675 hectòmetres cúbics. Feia quatre anys que les comportes de l'embassament de Sant Antoni no s'obrien per deixar anar aigua. Segons Endesa, la presa deixa anar 60 m³/s d'aigua i així ho farà fins aquest dijous. De les set comportes que té la presa, se n'ha obert una. Els pròxims dies, en funció de les aportacions d'aigua, anirà obrint o tancant. La imatge de l'aigua saltant és una de les més esperades pels veïns del Pallars Jussà per la seva espectacularitat. L'embassament de Talarn és la superfície d'aigua dolça en profunditat més gran de Catalunya i la tercera més extensa.

El pantà de Talarn té set comportes automàtiques d'aixecament amb contrapès superior. Quan el nivell de l'aigua arriba a cert nivell, s'obre la primera comporta, i així successivament en funció del volum d'aigua que entra al pantà.

En paral·lel, hi ha quatre turbines que des de fa uns dies no han deixat de funcionar. D'aquesta manera, la presa de Talarn està evacuant aigua per comportes i per les canonades que estan a peu de pressa.

Les previsions són que el desgel duri encara força dies i, per tant, els pallaresos puguin gaudir durant tot el mes de maig de l'espectacular salt d'aigua de les comportes de Talarn.

Pantà de Sant Antoni 4
La presa de Sant Antoni deixa anar 60 m³/s d'aigua / Marta Lluvich

Els embassaments continuen augmentant les seves reserves hídriques

Els embassaments de la conca del Segre i de la Nogueres Pallaresa i Ribagorçana continuen augmentant les seves reserves hídriques, gràcies a les pluges de les últimes setmanes i l'inici del desgel de la neu acumulada a les muntanyes de l'Alt Pirineu. En el cas del de Rialp, ja es troba al 45% de la seva capacitat total amb 181,6 hectòmetres cúbics d’aigua, 21,64 més que fa set dies. Pel que respecta al pantà d’Oliana, aquest es troba al 74% i respecte a l’última setmana ha perdut 1 hectòmetre, segons l’informa de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE). D’altra banda, el pantà de Camarasa, a la conca de la Pallaresa, també retrocedeix, però aquí cal tenir en compte les tasques de transvasament d’aigua per part d’Endesa per fer lloc a les noves aportacions que arriben a les preses amb el desgel.

A la conca de la Ribagorçana, els embassaments de Canelles i Baserca són els que han sumat més reserves hídriques. El primer ha guanyat 8,88 hm³ i es troba al 26,5% de capacitat amb 179,8 hectòmetres cúbics d’aigua, i el segon n’ha guanyat 5,19. Ara, es troba al 76,9%. Al seu torn, el pantà de Santa Anna compta amb unes reserves de 203,7 hectòmetres (86,1%). L’increment de reserves han permès a Endesa augmentar fins a un 26% la producció hidroelèctrica en comparació al mateix període de l’any passat.