Les elevades temperatures preocupen els pagesos i els empresaris turístics del Pirineu

Elevades temperatures, sequera prolongada, poca neu a les muntanyes, reserves baixes als pantans, floració avançada (de manera que augmenta el perill de gelades a la primavera) i augment de les plagues com ara la processionària que afecta intensament els boscos i pot perjudicar a les persones que hi estan en contacte. Amb un panorama com aquest és normal que els pagesos del Pirineu estiguin preocupats igual que ho estan des del sector turístic ja que les altes temperatures (gens normals en aquesta època de l'any) fonen la neu i les estacions d'esquí tenen problemes per poder mantenir ober-tes les seves instal·lacions.

GenerIMG_1590
photo_camera Efecte corona. Fotografia fet pel Ramon i per la Conxi, pubicada a Meteopallars.

En els darrers mesos les estacions meteorològiques del Pirineu català han batut rècords de temperatures màximes i de sequera. Des del novembre que hi ha registres pràcticament inèdits a les comarques pirinenques. A tot el Prepirineu i a l'Alt Pirineu les temperatures són molt elevades de forma constant, amb màximes que superen els 18 graus en alguns punts de la muntanya. Aquest dilluns, per exemple, a la Seu d'Urgell va enregistrar un màxim de 18 graus que va ser una de les temperatures més elevades a tot Catalunya. I avui dimarts les temperatures continuen com ahir, pràcticament primaverals.

Aquesta situació preocupa els pagesos que tenen fruiters, molt especialment els productors de poma de la Ribagorça i de l'Alt Urgell i els d'ametllers de la conca de Tremp, que veuen com s'avança la floració de manera que s'incrementa el risc de gelades durant les darreres setmanes de l'hivern i les primeres de la primavera. Uns alres que estan preocupats són els ramaders ja que a l'alta muntanya hi falten reserves d'aigua i de neu, fet que si no plou molt durant la primavera pot ser molt perjudicial per la ramaderia extensiva i pot encarir els costos de l'alimentació del bestiar aquest estiu.

La plaga de la processionària

Les altes temperatures de la tardor i de l'hivern també han fet la la població de processionària no s’hagi regulat de forma natural l'eruga estigui causant un dany enorme als boscos de tot el Pirineu. Ja fa dies que es pot veure com les erugues de la processionària estan buscant els terrenys on s’enterraran per acabar de passar l’hivern, fent crisàlides i emergint a l’estiu convertides en papallones per aparellar-se i començar el cicle de nou.

A banda de l’important dany que la plaga ha ocasionat a les pinedes, defoliant especialment pins joves, l’eruga és molt perillosa a causa d’uns pèls urticants que utilitza com a mitjà de defensa i que pot causar importants reaccions al•lèrgiques sobretot a la mainada i animals de companyia com poden ser els gossos, tal i com publica avui Ràdio Pirineus. En cas de contacte amb les erugues, cal dirigir-se, tant en el cas de persones com d’animals, a un especialista per tal d’evitar qualsevol tipus de complicació greu derivada de la reacció al•lèrgica.