ESPORTS D'AVENTURA

Comença la temporada de regulació del riu Noguera Pallaresa per a facilitar la pràctica dels esports d'aigua

Des d’aquesta setmana, la Central Hidràulica de Llavorsí i la de la Torrassa adaptaran la seva activitat per ajustar el cabal circulant òptim per fer possible activitats de ràfting, piragüisme, o canoa, entre d’altres 

Pla general de barques de ràfting al riu Noguera Pallaresa el 31 de juliol del 2020. (horitzontal)
photo_camera Pla general de barques de ràfting al riu Noguera Pallaresa /Marta Lluvich

Aquesta setmana ha iniciat oficialment la temporada d’esports d’aigua al riu Noguera Pallaresa. La Central Hidràulica de Llavorsí i la de la Torrassa han adaptat la seva activitat per ajustar el cabal circulant òptim i fer possibles activitats de ràfting, piragüisme, canoa així com d’altres amb les millors condicions. La regulació de la Noguera Pallaresa per a la temporada d’esports d’aigua es va acordar en un conveni signat pel Consell Comarcal del Pallars Sobirà i per l’aleshores FECSA-ENHER i actual Endesa, l’any 2000, i es renova anualment.   

Aquest acord estableix que des del 15 de març i fins al 15 d’octubre, s’ha de mantenir un cabal mínim de 22 m3/s a la població de Llavorsí des de les 10 hores del matí fins a les 14:00 h aproximadament. Es tracta del volum mínim d’aigua requerit per poder realitzar en bones condicions activitats com el ràfting, un volum que no sempre hi és de forma natural. L’existència dels embassaments i de les centrals fa possible la seva regulació. Per assolir aquest cabal, Enel Green Power, la divisió renovable d’Endesa, realitza un mínim de 4 maniobres diàries a dues de les seves centrals hidràuliques al llarg de la temporada d’esports aquàtics, el que es tradueix en al voltant de 800 operacions entre mitjans de març i mitjans d’octubre. L’any passat, a causa de la situació excepcional viscuda arran de la Covid19, aquesta xifra es va reduir en un 50% donat que la temporada va començar amb 3 mesos i  mig de retard.  

Pla general de diverses embarcacions de ràfting començant a fer el descens del riu Noguera Pallaresa des de Llavorsí (Pallars Sobirà). Imatge del 16 d'abril de 2019 (Horitzontal).(Foto: Diverses embarcacions de ràfting començant a fer el descens del riu Noguera Pallaresa des de Llavorsí (Pallars Sobirà) /Marta Lluvich).

Més enllà de l’esport i de l’oci, els esports aquàtics s’han convertit en un reclam de gran valor per atraure un turisme actiu al territori, una de les característiques de les comarques lleidatanes que reverteixen en un impacte econòmic i de prestigi pel territori. De tots els esports d’aigua que s’ofereixen al territori, el ràfting s’ha consolidat com l’esport per excel·lència i en els últims 7 anys el número de serveis contractats a les empreses de turisme actiu ha augmentat un 21% amb un volum de negoci que arriba als 31 milions d’euros segons el Patronat de Turisme de Lleida.  

Entenent la importància dels esdeveniments esportius per a la vida social i econòmica de la comarca, Endesa treballa per crear valor que repercuteixi directament en la societat i col·labora amb més de 40 entitats culturals i esportives per assegurar el cabal d’aigua necessari per garantir unes condicions idònies que permetin la realització de diferents competicions esportives de caràcter tant local com estatal, així com el turisme d’aventura aquàtic a totes les comarques de Catalunya. 

La regulació d'aigua per a ús lúdic-social requereix un exigent manteniment periòdic de les centrals hidroelèctriques, així com de les infraestructures hidràuliques associades, juntament amb un sistema de comunicacions fiable entre les centrals i el centre de control. En primer lloc, els tècnics d'Endesa realitzen un estudi previ des del Centre de Control d'Hidràuliques de la Companyia, en el qual es valora la quantitat d'aigua sol·licitada pel Consell Comarcal i la disponible tenint en compte, d'una banda, l'estat actual dels rius i, per un altre, les condicions del medi ambient que garanteixin l'èxit de les activitats, sempre tenint en compte altres servituds que puguin haver-hi com els regadius, l’abastiment d'aigua a la població, etc. 

A partir d'aquest estudi i segons el punt de l'orografia en què sigui necessari fer la regulació del cabal s’activen les operacions per controlar-lo. En concret, la gestió al Pallars Sobirà es realitza per turbinatge, que compatibilitza l'ús lúdic-social del riu amb la generació d'energia elèctrica a partir de la força de l'aigua, la qual cosa suposa l'obtenció d'energia d'origen 100% renovable. Aquesta via requereix acumular aigua al llarg d'un període determinat (dia, setmana o mes, depenent del tipus d'embassament) i alliberar-la durant el temps necessari en el qual s'hagi de desenvolupar l'activitat, generant electricitat de manera simultània. Per l'activitat de ràfting diària en el Noguera Pallaresa, es necessita alliberar aigua al llarg de 4 hores, durant les quals s'està generant de manera simultània electricitat. La gestió es fa de manera automatitzada i telecomandada a distància, és a dir, des del Centre de Control d'Hidràuliques de la Companyia, ubicat físicament a Lleida ciutat.  

Sobre Enel Green Power (EGPE) 

Endesa gestiona anualment, mitjançant EGPE, més de 7.477,5 MW de capacitat renovable a tot l’Estat. D’aquesta xifra, 4.669 MW són de generació hidràulica convencional; i la resta, 2.808,5 MW, són d’energia eòlica (2.377 MW), solar (352 MW), minihidràulica (79 MW) i altres fonts renovables (0,5 MW). 

Enel Green Power, dins del Grup Enel, està dedicada al desenvolupament i operació de renovables a tot el món, amb presència a Europa, Amèrica, Àsia, Àfrica i Oceania. Enel Green Power és líder global en el sector de l’energia verda amb una capacitat gestionada de més de 46 GW en una combinació de generació que inclou eòlica, solar, geotèrmica i hidroelèctrica, i que està al capdavant de la integració de tecnologies innovadores en plantes d’energia renovables.  

...