MEMORIAL DEMOCRÀTIC

El director del Memorial Democràtic visita a Tremp l’exposició “Pallaresos deportats als camps nazis”

El Consell Comarcal del Pallars Jussà ha aprofitat la visita de Villatoro donar-li a conèixer l’interès d’aquest organisme de continuar treballant per a l’estudi, recuperació i difusió d’elements relacionats amb la memòria històrica.
ACPJ_Exposició PALLARESOS DEPORTATS A CAMPS NAZIS 0003
photo_camera Vicenç Villatoro ha visitat l'exposició 'Pallaresos deportats als camps nazis' / CCPJ

El director del Memorial Democràtic, Vicenç Villatoro ha visitat l’exposició “Pallaresos deportats als camps nazis” que aquest dies es pot veure a l’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà, que és qui n’ha finançat íntegrament el seu cost. El guia de la visita ha estat Josep Calvet, autor tant de l’exposició com del llibre que recull la història de 18 pallaresos i pallareses que van viure en primera persona l’horror dels camps d’extermini nazis.

El Consell Comarcal del Pallars Jussà ha aprofitat la visita de Villatoro donar-li a conèixer l’interès d’aquest organisme de continuar treballant per a l’estudi, recuperació i difusió d’elements relacionats amb la memòria històrica.

El Consell Pallars Jussà participa des de fa anys en accions relacionades en aquest àmbit, aquest 2021 és un dels 2 Consells Comarcals a Catalunya que van rebre un dels ajuts que la Direcció General de Memòria Democràtica per treballar en aquest tipus de projectes. Una subvenció que a la comarca també va aconseguir l’Ajuntament de Talarn per fer la segona fase de museïtzació d’un refugi antiaeri a la central hidroelèctrica de l’embassament de Sant Antoni.

El vicepresident del Consell Comarcal, Martí Cardona, ha remarcat la importància de mantenir aquesta col·laboració institucional per tal de continuar recolzant iniciatives que posin llum a aquest període històric.

Durant la trobada s’ha fet un repàs de les accions d’investigació i difusió que s’han dut a terme durant aquets anys de col·laboració amb el Memorial Democràtic a la comarca. Accions que reben petites subvencions però que sempre són aprofitades, des de senyalitzacions d’indrets de memòria a l’edició d’una guia educativa i dels diferents rutes i itineraris de la guerra. També s’han inventariat fins a 58 refugis i amagatalls utilitzats en aquest període o s’han editat documents sonors amb alguns dels testimonis que van viure-ho en primera persona i s’han transcrit en un llibre.