MUNICIPIS

La Torre de Cabdella vol que les colònies de Molinos recuperin "l'esplendor" de fa trenta anys

L'Ajuntament farà habitatges socials a un edifici del complex, que compta amb cinema, piscina i església
Molinos 1
photo_camera L'església de la colònia infantil de Molinos, a la Vall Fosca / Marta Lluvich

L'Ajuntament de la Torre de Cabdella (Pallars Jussà) vol recuperar "l'esplendor" que el complex de les colònies infantils de Molinos tenien fa trenta anys. Per aconseguir-ho, ha adquirit aquest espai, que es va crear l'any 1956 i va funcionar fins al 1993. Durant els mesos d'estiu, acollia més de 500 nens, fills dels treballadors de Fecsa. L'empresa va rehabilitar un edifici per convertir-lo en una colònia infantil. A un annex s'hi va ubicar un cinema i els habitatges per al personal; a l'esplanada, una àrea de jocs amb piscina, i a l'entrada, una església. Han passat trenta anys des que es va tancar i ara presenta un estat d'abandó total. L'alcalde, Josep Maria Dalmau, ha dit que a un dels edificis s'hi faran habitatges socials.

Molinos 2
L'edifici d'habitatges pel personal de la colònia de Molinos / Marta Lluvich

Dalmau ha explicat que una empresa va comprar aquest complex als anys noranta coincidint amb el boom urbanístic i amb el projecte de l'estació d'esquí de Filià, fallit anys més tard. Segons relata l'alcalde, les negociacions per adquirir aquest complex, de més de 5.500 metres quadrats, van començar fa més de deu anys. Aquest mes d'abril, el consistori ha signat la compra per un valor de 90.000 euros.

Els edificis que segueixen dempeus, però en molt mal estat, queden amagats darrere la vegetació d'arbres i arbustos. La primera actuació que preveu fer l'Ajuntament serà netejar l'espai i els edificis per "dignificar" l'espai. Posteriorment, a l'edifici on ja hi havia els habitatges per al personal s'hi faran pisos socials perquè qui ho desitgi es pugui establir a viure a la vall Fosca.

Molinos 3
L'edifici d'habitatges pel personal i el cinema de la colònia de Molinos / Marta Lluvich

Per decidir què es farà a la resta d'edificis i espai, l'Ajuntament aposta per implicar a tots els veïns i fer una "pluja d'idees" per trobar un projecte "engrescador". Dalmau ha descartat enrunar cap edifici i ha apostat per mantenir-los tots, ni que sigui amb una altra funció.

Molinos 4
Cinema-teatre que hi havia a la colònia infantil de Molinos, a la Vall Fosca, en molt mal estat / Marta Lluvich

Records

A les colònies infantils de Molinos hi anaven nens de tot Catalunya. Els veïns de la vall Fosca recorden els anys d'esplendor del complex ple d'activitats per a nens. Dalmau ha explicat que en algunes de les activitats que organitzaven també convidaven als nens de la vall.