La Setmana de dansa a les escoles escalfa motors per a la celebració del 25è Dansàneu

Aquest divendres una cercavila pels carrers d’Esterri d’Àneu, de to marcadament participatiu, reunirà 250 alumnes d’entre 1 i 16 anys.

Grimau
photo_camera Imatge de la dansa a les escoles.

Uns 250 escolars d’Esterri d’Àneu participen des de dilluns passat i fins demà divendres, 3 de juny, en la ‘Setmana de dansa a les escoles’, una activitat prèvia a la celebració del 25è Dansàneu que tindrà lloc del 21 al 26 de juny vinents en diversos municipis de les Valls d’Àneu i del Pallars Sobirà. La ‘Setmana de dansa a les escoles’, sota la tutela de la ballarina i coreògrafa Anna Jarque, històricament vinculada a la trobada de dansa i música tradicional que fa un quart de segle que se celebra, també compta amb la col·laboració dels professors i alumnes de l’Escola Folk del Pirineu.

Alumnes de l’Escola Bressol La Ruella, de Primària del Col·legi La Closa i de Secundària SES Morelló, d’edats compreses entre 1 i 16 anys, aprenen durant tota la setmana diferents danses del repertori català, fent especial atenció a les danses pallareses, com l’esquerrana, el ball francès d’Enviny o la bolangera, entre altres. Aquest divendres, 3 de juny, tindrà lloc la cloenda de les sessions de formació amb una cercavila que recorrerà els principals carrers d’Esterri d’Àneu des de les 10 del matí i fins les 13.30 hores.

EL BALL DANSÀNEU I ‘LA GALOP’, ESTRENES DE LA CERCAVILA DE DIVENDRES

Per tal de commemorar els 25 anys de celebració del Dansàneu i en el marc de les classes de formació d’aquesta setmana, els alumnes crearan el Ball Dansàneu, que es convertirà en la dansa commemorativa d’aquest Mercat Festiu de les Cultures del Pirineu. A banda d’aquesta dansa de nova creació, els alumnes de 4rt d’ESO, que han participat des de petits en totes les edicions d’aquesta setmana formativa i del posterior festival que s’hi vincula, estan treballant en la creació d’un ball que presentaran el divendres a la cercavila.

En l’àmbit de la recuperació patrimonial, professors i alumnes també recuperaran una dansa, ‘La Galop’, de la qual actualment només se n’ha recollit la transcripció de la partitura original, i que estarà inclosa en el llibre de balls tradicionals que es presentarà el dijous, 23 de juny, en el marc del 25è Dansàneu i que ha coordinat l’estudiosa de la dansa tradicional Montserrat Garrich, de l’Esbart Català de Dansaires. Segons explica la coreògrafa Anna Jarque ‘es tracta de fer vives les danses que s’han anat recuperant perquè la gent les balli així com incorporar marcs per a la seva exhibició’.

Aquest any, coincidint també amb el desè aniversari dels Bastoners de les Valls d’Àneu, conjunt sorgit arran de les edicions precedents del Dansàneu, un grup d’alumnes farà un ball de bastons dedicat especialment a aquesta efemèride.

A banda d’interpretar repertori català, la formació a les escoles del Dansaneu també s’obre a explorar danses de fora, com ara una tarantel·la d’Itàlia, o un cercle, dansa tradicional occitana.

A 20 DIES DE L’INICI DEL DANSÀNEU

El Dansàneu 2016 arrancarà el proper 21 de juny i celebrarà enguany el seu 25è aniversari. El Mercat Festiu de les Cultures del Pirineu es defineix com un projecte panpirinenc que, amb la dansa com a eix vertebrador, incorpora els atractius de disciplines artístiques, culturals, socials i econòmiques ja presents en el territori i que atorguen valor afegit al propi concepte de festival estiuenc. Però no només això: les dates del Dansàneu (a tocar de la festivitat de Sant Joan i, per tant, emmarcant la celebració de diverses falles com són les d’Isil, Espot, la Guingueta d’Àneu, València d’Àneu i Alós) permeten articular un festival de qualitat, amb elements culturals d’arrel com a fil conductor, que potencia la pròpia activitat generada a l’entorn de la baixada de les falles.