Montse Guiu, directora de la mostra, valora "molt positivament aquesta edició, que per primera vegada ha acollit un país convidat, amb una gran assistència de públic a totes les activitats: projeccions, conferències i taules rodones, exposicions, jornada de debat...", però destaca especialment el gran creixement d'espectadors "a les vesprades, les sessions dedicades als esports de muntanya".
Guiu destaca, doncs, l'augment d'interès que genera PICURT, ja que "cada vegada hi ha una consciència més profunda de tot allò local i de muntanya i es valora molt més la realitat d'aquest indret". "Certament, aquesta és la finalitat de PICURT: sensibilitzar la gent de l'entorn, la cultura i el patrimoni natural".
La Mostra PICURT es va iniciar l’any 2006 a Artedó, un petit poble del Pirineu, com a mostra de films de temàtica de muntanya durant dos dies. Aquest format va anar creixent, fins que el 2009 es va ampliar a cinc dies de durada i també a la Seu d’Urgell.
Entre els seus objectius principals, figuren l’estudi, la preservació, la promoció i la difusió de la cultura, els costums i les tradicions relacionades amb les poblacions, la terra, la història i els habitants del Pirineu. Fomentar la creació i difusió cultural a través de produccions culturals i sensibilitzar els espectadors vers l’ecologia, la sostenibilitat i el patrimoni natural són altres fites. I és que la Mostra PICURT ha ajudat a sensibilitzar la societat sobre la realitat de viure a la muntanya.
En el darrer dia del festival tota la programació de PICURT es va traslladar a Artedó, on va ser una jornada festiva amb un mercat tradicional polonès, un espectacle infantil, actuacions musicals a càrrec del grup polonès Ludwik Lojas de Lupuszna, les projeccions de la secció Joves Creadors i el tradicional sopar de la vaca.
En aquestes projeccions de la secció Joves Creadors es va poder veure el talent dels més joves amb films com La història és avui, de Marie-Sophie Geske i Dasha Lavrinenko; Clarobscur, d'Anna Rubio; On no hi ha un horitzó, d'Anna Carmona, entre d'altres.
Durant la cloenda d'aquesta novena edició es va fer un reconeixement a la trajectòria de la directora de cinema, guionista i docent Rosa Vergés. Amb la seva primera pel·lícula Boom Boom (1990) va obtenir el Premi Goya a la Millor Opera Prima, el Premi Sant Jordi i el Fotogrames de Plata. Ha estat també vicepresidenta de l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d’Espanya (1994-1998) i membre del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts des de la seva creació l’any 2009, fins el 2011.
Finalment, les pel·lícules que van tancar la novena edició de PICURT van ser Espés, de Tànit Fernández, un documental sobre aquesta població del Pirineu aragonès que, com molts altres pobles d'Espanya està a punt de desaparèixer; The Human Slingshot - High Altitude Paragliding, de Red Bull; Descubriendo a Mosén Bruno, de Maxi Campo; i les infantils Vigia, de Marcel Barelli i Oh Sheep, de Gottfried Mentor.
En relació a la propera edició, la directora de PICURT ha assegurat que en la desena edició continuaran treballant com fins ara per portar a la mostra el millor cinema de muntanya i, com a novetat, hi haurà seccions competitives internacionals.
|