El Parc de Bombers Voluntaris de Puigcerdà i l'economista Loudes Beneria, van rebre ahir la Creu de Sant Jordi en un acte presidit pel president de la Generalitat, Quim Torra, i la consellera de cultura, Laura Borràs. En un acte solemne al Palau de la Música catalana, el govern de Catalunya va concedir les Creus de Sant Jordi 2018 a 31 personalitats i 24 entitats que s’han destacat pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural.
L'Associació de Bombers Voluntaris de Puigcerdà és una entitat constituïda l’any 2000, tot i que la història del parc de bombers de Puigcerdà s’inicia al s. XIX coincidint amb l’aparició dels primers cossos de bombers a Catalunya. Formada per voluntaris, la seva dedicació i compromís amb la comarca de la Cerdanya demostren l’esperit solidari que distingeix aquest cos de salvament. Amb voluntat de servei col·lectiu, aquesta associació ha dut a terme un treball eficaç en favor de la seguretat ciutadana i la preservació del paisatge cerdà.
L'economista Lourdes Beneria Farré, va néixer a Barruera, al municipi de la Vall de Boí (Alta Ribagorça) i ahir va rebre la distinció de la Generalitat per la seva contribució a la recerca econòmica. Catedràtica emèrita de la Universitat Cornell, a l’estat nord-americà de Nova York, se la considera una de les millors especialistes en estudis d’economia i gènere vinculats al desenvolupament i la globalització. El seu prestigi l’ha dut a assessorar organismes com l’Organització Internacional del Treball i Nacions Unides.
Loudes Beneria
Lourdes Beneria Farré (Barruera -Alta Ribagorça- 1937) és Doctora en Economia i està considerada de les millors especialistes en estudis d’economia i gènere vinculats al desenvolupament i la globalització. També és experta en desenvolupament a l’Amèrica Llatina, i en estudis sobre el mercat de treball i l’economia informal. Actualment és Catedràtica de la Universitat de Cornell (Nova York, EUA), forma part del Directori d’Experts del Programa de Nacions Unides per al Desenvolupament, sobre la pobresa a l’Amèrica Llatina i el Carib, i és membre de l’equip d’investigació del Dept. de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona. Com a assessora experta en economia i gènere, ha participat en destacats programes i activitats d’organismes internacionals (Organització Internacional del Treball i UNIFEM-Nacions Unides) i instituts governamentals. Habitualment col·labora amb organitzacions d’activistes i grups de solidaritat, i participa en reunions d’àmbit global. A banda d’impartir cursos, ha dictat conferències en universitats de tot el món, i en organismes internacionals com el Banc Mundial o les Nacions Unides. Els seus treballs més recents se centren en l’estudi dels canvis en els paisatges urbans en països llatinoamericans, en la informalització del mercat laboral, i en l’estudi de la feminització del fenomen migratori internacional i la crisi de la cura de persones a Europa. Lourdes Beneria és també autora de nombrosos articles en revistes acadèmiques i diaris del continent americà i de l’estat espanyol, i és coautora de diversos llibres publicats en llengua anglesa. El seu darrer llibre, traduït al castellà, és “Género, desarrollo y globalización: por una ciencia económica para todas las personas” (Editorial Hacer, Barcelona 2005).
Creu de Sant Jordi
La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s'atorgui aquest guardó a alguna persona, ja sigui física o jurídica.