FESTIVAL AUDIOVISUAL D'ANDORRA

L’11è Festival Ull Nu d'Andorra, farcit de noms de l’escena cinematogràfica, cultural i musical catalana

Dels 24 curtmetratges finalistes que opten als premis, 13 són d’autors i autores catalans.
5574192A-F2A8-4481-AB56-2FD71EF967E6
photo_camera Imatge de l'edició 2023 del Festival Ull Nu / @FestivalUllNu

El Festival Ull Nu, que tindrà lloc del 8 al 12 de maig, arriba a la 11a edició amb una forta presència d’artistes de l’escena cinematogràfica, cultural, musical i catalana al seu cartell.

El gruix del festival consisteix en una selecció dels millors curtmetratges presentats per part d’autors d’Andorra i dels territoris veïns en les categories de ficció, experimental, animació, documental i videoclip. Aquest any s’han rebut unes 600 obres, de les quals se n’han seleccionat 24 com a finalistes, 13 de les quals són dirigides per autors i autores procedents de diversos territoris de Catalunya.

ull nu 2024 4
ull nu 2024 4

Una de les novetats d’aquest any és que hem agrupat els blocs de projeccions d’aquests curtmetratges que opten a concurs per temàtiques i aquestes són: ‘L’herència de la memòria’, ‘Engendrar el present’, ‘Joves adults’ i ‘Dissidències’.

La guionista i escriptora Marta Grau i el director de cinema Alejandro Marín són els tutors de la segona edició de l’Ull Nu LAB, el taller de guió de curtmetratges en català.

El Festival Ull Nu entregarà 8.300 euros en premis dels quals el de més dotació l’atorga el Govern d’Andorra i és el Premi al Millor curtmetratge dotat amb 1.500 €. Com a novetats d’aquest any, es premiarà el Millor muntatge amb 1.000 €, un premi que també entrega el Govern d’Andorra, així com també es farà entrega del Premi al Millor guió, dotat amb 1.000 € pel Consell General d’Andorra. La resta del cartell de premis 2024 el conformen, el Premi a la Millor direcció, patrocinat pel Fòrum de la Joventut d’Andorra amb 1.000 €, el Premi a la millor fotografia, dotat per la Comissió Nacional Andorrana de la Unesco, per un valor de 800 €, el Premi Jurat Carnet Jove Andorra al millor curtmetratge dotat amb 1.000 € i el Premi memòria històrica que patrocina l’Arxiu Nacional d’Andorra amb 1.000 €. També es farà entrega de dos premis Ull Nu LAB de guió de 500 €.

ull nu 2024 cartell

Com cada any, hi haurà un jurat professional format per le crítiqui de cinema catalana, Mariona Borrull, la muntadora de ficció, documentals i sèries de televisió, Sofia Escudé, i el director i guionista andorrà Álvaro Rodríguez Areny.

L'Ull Un LAB, el taller de guions en català

La guionista i escriptora Marta Grau i el director de cinema Alejandro Marín són els encarregats aquest any de dur a terme el taller de guions de curtmetratges en català que, per primer cop, compta amb el suport de la Delegació del Govern de Catalunya a Andorra.

ull nu 2024 2
ull nu 2024 2

Grau es troba a actualment a Andorra treballant en la seva cinquena novel·la ‘La muntanya més alta no és a l’Himàlaia’, i Marín tot just ha acabat la promoció de la seva darrera pel·lícula, ‘Te estoy amando locamente’, i explicaran als 8 autors seleccionats per a l’Ull Nu LAB com millorar els seus projectes de guió. Ells dos també escolliran un dels projectes que serà recompensat amb el premi en metàl·lic destinat a la producció del propi curtmetratge.

El Convidat d’Honor 2024 és Portugal i es projectarà una selecció de curtmetratges lusitans comissionats per Ricardo Vieira, programador d’IndieLisboa, el prestigiós festival de cinema portuguès.

Una de les coses a destacar és l’alta participació a la segona edició de l’Ull Nu LAB que es consolida amb 38 guions rebuts, 8 dels quals participaran al taller, tots ells provinents de Catalunya.

Les xerrades del Festival Ull Nu

Marta Grau i Alejandro Marín també protagonitzaran una xerrada sota el títol ‘Una pàgina en blanc’ dedicada als processos d’escriptura i desenvolupament de projectes audiovisuals.

ull nu 2024 1
ull nu 2024 1

La segona de les xerrades, organitzada conjuntament amb l’AMMAC (l’Associació de Muntadores i Muntadors de Catalunya), la farà la muntadora Sofía Escudé i es titula ‘El poder invisible del muntatge’.

En tercer lloc, Berta Prieto, actriu, dramaturga, directora de cinema i creadora de l’exitosa sèrie de FILMIN, ‘Autodefensa’, serà al Festival Ull Nu per crear una conversa sobre el seu procés creatiu i la manera que té d’entendre la ficció.

L’analista cultural i comunicadora de moda, Estela Ortiz, participarà en directe a una edició especial ‘Safreig, el Podcast’.

ull nu 2024 3

L’artista que completa el cartell de noms catalans és la Llum. La cantant, compositora i performer de Barcelona, sorgida del talent show de TV3 ‘Eufòria’, presentarà el seu primer projecte discogràfic ‘No light without darkness’ d’estil pop, electrònica i experimental al Festival Ull Nu el dissabte 11 de maig.

Finalment, el Festival Ull Nu compta aquesta amb Portugal com a Convidat d’Honor i es projectarà una selecció de curtmetratges d’aquest país amb la presència del director Federico Mesquita i Ricardo Vieira, el programador d'IndieLisboa, el prestigiós festival portuguès. Aquest mateix dia, s’estrenarà el llargmetratge ‘Simon Chama’ de la jove directora lusitana, Marta Sousa, que també ens acompanyarà en aquesta sessió especial.