ESPORT AL MEDI NATURAL

L’Escanyabocs vol celebrar la seva 17a edició com a referent al Pirineu de l’esport en el medi natural

El cap de setmana del 18 i 19 de maig amb les proves de cursa de muntanya, raid d’aventura-Memorial Emma Roca, orientació, pedalada BTT, marxa nòrdica, Open d’escalada, MiniEscanyabocs i Escanyabocs de Ferro. Inscripcions online fins el 16 de maig a les 23:00 hores.
Escanyabocs 21 Toni
photo_camera Una edició anterior de l'Escanyabocs / /Toni Artigues

Els dies 18 i 19 de maig la Seu d’Urgell tornarà a viure un cap de setmana multiesportiu en el seu entorn natural, tenint com a epicentre de les 7 proves que s’hi porten a terme el Parc Olímpic del Segre.

Així ho han anunciat avui l’alcalde de la Seu, Joan Barrera, i la regidora d’Esports, Bàrbara Romeu, en la presentació de la dissetena edició de l’Escanyabocs que organitza el Servei Municipal d’Esports amb la col·laboració de les entitats i clubs esportius de la nostra ciutat.

Barrera ha remarcat que l’Escanyabocs és la prova esportiva que transcorre en el privilegiat entorn natural de la Seu i els seus voltants “més singular que s’organitza al Pirineu”. L’alcalde de la Seu ha volgut destacar també la feina realitzada pel Servei d’Esports, així com de les entitats i clubs esportives amb la seva activa col·laboració, per fer possible any rere any aquest macro esdeveniment esportiu durant tot un cap de setmana. “Això, ha reblat l’alcalde Barrera, fa que ens doni capitalitat també a nivell esportiu i a reforçar el relat que la Seu d’Urgell sigui ciutat d’esports”.

Per la seva part, la regidora d’Esports Bàrbara Romeu ha explicat el programa esportiu de l’Escanyabocs 2024 que engloba una edició més, les proves de cursa de muntanya, el raid d’aventura-Memorial Emma Roca, l’orientació, la pedalada BTT, la marxa nòrdica, l’Open d’escalada, el MiniEscanyabocs i l’Escanyabocs de Ferro.

ESCANYABOCS 2024 PRESENTACIÓ
L'alcalde Joan Barrera, i la regidora d’Esports, Bàrbara Romeu, en la presentació de la 17a edició de l’Escanyabocs / laseu.cat

La regidora d’Esports ha volgut agrair l’organització tècnica de l’Escanyabocs a la Unió Excursionista Urgellenca, Club Xino-xano Orientació, ACE Bombers Seu,  Associació ciclista Urgellenca i Associació Marxa Nòrdica Cadí-Pirineus

Les proves

CURSA PER MUNTANYA

Cursa llarga:

Enguany us oferim una cursa amb un recorregut llarg de 23,6 km i un desnivell de 1.531m+

La prova se celebrarà el dissabte dia 18 de maig, amb la sortida de la cursa a les 9:00 hores. Circularem per un recorregut utilitzat ja, en part, per una edició anterior de l'Escanyabocs, però amb diferents sorpreses i modificacions per tal que seguiu descobrint les camins i corriols de la Seu d'Urgell i del seu entorn.

Cursa  curta:

El recorregut curt serà de 12,6km i un desnivell de 662m+.

Compartirà, també el 18 de maig, lloc i punt de sortida i bona part del recorregut amb el circuit de la cursa llarga. Paisatges i corriols compartits però amb un nivell d’exigència una mica menor.

Logo2024

RAID

Horaris i punt de trobada:

El Raid Escanyabocs 24 Memorial Emma Roca se celebrarà el dissabte 18 de maig a les 14:00 al Parc del Segre i tindrà una durada de tres hores i mitja.

Proposta de proves:

Les parelles participants s’hauran d’enfrontar a algunes de les proves tradicionals com l’orientació a peu, l’orientació en bicicleta, el tir amb arc o l’escalada, però en un format una mica diferent ja que els participants hauran d’organitzar-se com volen completar tots els reptes. L’estratègia, doncs, tindrà un paper molt important en el desenvolupament del raid i en el seu resultat.

A banda, com és tradicional, s’han incorporat algunes proves sorpresa per potenciar l’esperit d’aventura d’aquest raid.

L’organització tècnica del Raid va a càrrec de l’Associació Cultural i Esportiva Bombers Seu.

CURSA ORIENTACIÓ

Horaris i punt de trobada:

L’organització tècnica de la prova d'orientació corre a càrrec del Club Xinoxano Orientació.

El punt de trobada i d’inici de la prova serà a l'entrada del poble de Castellciutat, el dissabte 18 de maig a les 18:00h, on es recolliran les targetes de control i s’explicarà el funcionament de la prova.

L’inici de la prova serà a les 18:30 de la tarda.

Escanyabocs 1
Una edició anterior de l'Escanyabocs / laseu.cat

Format de la prova:

La modalitat de la cursa d’Orientació de l’Escanyabocs 2024 serà tipus esprint en terreny urbà. Les fites estaran ubicades a la zona urbana de Castellciutat i al centre històric de la Seu d’Urgell. Les persones participants s’hauran de desplaçar a peu amb l’objectiu de realitzar tots els controls en el mínim de temps possible i sense ordre determinat.

Els controls estaran ubicats en el terreny de competició i marcats amb un cercle vermell en el mapa que serveix de referència per trobar-los.

La durada total de la cursa serà, com a màxim, de 1h30.

L’inici de la primera part de la cursa estarà ubicada a la plaça de l’Arbre de Castellciutat. Totes les persones participants s’hauran de desplaçar fins a aquest punt. El mapa es lliurarà en el moment de la sortida. Les persones participants i/o els equips sortiran de manera esglaonada, cada 30 segons.

Un cop les persones o els equips participants hagin finalitzat aquest primer mapa, s’hauran de desplaçar a la zona que s’indiqui per tal de realitzar la segona part de la cursa, amb un altre mapa, on caldrà aconseguit de nou tots els controls marcats en el mapa. L’arribada estarà situada al Parc Olímpic del Segre, marcada al mapa amb una doble rodona vermella.

El cronometratge de la prova es farà mitjançant cronòmetre i el sistema de marcatge serà manual amb pinça perforadora i marcant una targeta de control.

La cursa es pot realitzar individualment o en equip. Es lliurarà una targeta a cada membre de l’equip, ja que tots hauran de passar per tots els controls i marcar-los. Les persones participants que realitzin la cursa en equip han d’anar juntes i no es poden separar durant tota la prova.

Tots aquells controls marcats erròniament en una altra casella, no seran vàlids.

Escanyabocs 21 Toni 2
Una edició anterior de l'Escanyabocs / /Toni Artigues

La persona participant o l'equip guanyador serà qui realitzi correctament TOTS els controls dels dos mapes i arribi a l’arribada situada al Parc del Segre amb el menor temps possible.

ESCALADA

Es manté el format Open potenciant el fet que es pugui escalar el màxim número de vies i de dificultats variades.

En principi i en funció del número de participants, es farà una primera fase classificatòria per accedir a la fase final.

S'equiparan 15 vies, la majoria de les qual seran inèdites i especialment equipades per a la prova Escanyabocs’24.

Horaris i punt de trobada:

La prova d’escalada es durà a terme al rocòdrom del Parc del Segre el dissabte 18 de maig entre les 18:00 i les 22:00 hores la part d’escalada lliure i classificatòries. A continuació es disputaran les finals absoluta masculina i femenina. En funció del nombre de participants, l’organització es reserva el dret d’establir una categoria U15.

L’organització tècnica de l'Open d'Escalada va a càrrec de la Unió Excursionista Urgellenca.