DANSÀNEU, FESTIVAL DE CULTURES DEL PIRINEU

Maria del Mar Bonet, Borja Penalba i Núria Guiu omplen de poesia i bellesa l'església de Santa Maria d'Àneu

La cantant mallorquina ha exhaurit totes les entrades per al seu recital i ha cantat a cappella tres cançons de treball ballades per a l’ocasió per Núria Guiu

Maria del Mar Bonet Dansàneu
photo_camera Maria del Mar Bonet i Borja Penalba a Santa Maria d'Àneu, a Escalarre /Joan Blanco

Maria del Mar Bonet arribava a les Valls d'Àneu amb totes les entrades venudes des de fa més d’un mes. L’expectació per gaudir de la música de la cantant era gran i la mallorquina no ha decebut. Sobre l’escenari instal·lat als peus de l’altar de Santa Maria d’Àneu (Escalarre, la Guingueta d’Àneu), ha repassat els seus èxits més clàssics i n’hi ha sumat de recents, alguns dels quals formen part del seu darrer disc d’estudi. Bonet no ha estat sola, l’ha acompanyat el músic valencià Borja Penalba, amb qui forma ja un tàndem inseparable des de fa ja un temps. A més, el Dansàneu ha apostat enguany amb força per programar propostes singularitzades, és a dir, esdeveniments únics que només es podran gaudir en el marc del festival. “Coneixíem treballs coreogràfics de referència fets a partir de les cançons de la Maria del Mar i hem volgut proposar-li aquesta petita col·laboració amb dansa, concretament amb Núria Guiu, una ballarina excepcional per singularitzar la seva actuació en el Dansàneu”, afirma la directora del festival Rut Martínez. En aquest sentit, Guiu va ser convidada a ballar tres cançons de treball que Bonet havia popularitzat a l’inici de la seva carrera com ara la Cançó d’es collir olives. Guiu ha optat per unes coreografies d’inspiració contemporània que han reforçat la potència del missatge de les lletres de Maria del Mar Bonet a través de l’expressió corporal.

La jornada d’aquest dimecres és ja la quarta de festival i suposa l’arribada a l’equador del certamen. En aquest punt, l’organització destaca l’interès i la bona acollida per part del públic de les propostes programades fins ara. En aquesta línia, Ferran Rella, president del Consell Cultural de les Valls d’Àneu, defensa que “tirar endavant un certamen com el Dansàneu enmig d’una situació com aquesta és un repte majúscul, però tant l’any passat com enguany estem demostrant que la cultura és segura i que el públic té ganes de gaudir de la música, la dansa i el patrimoni que aquests dies oferim a partir d’un projecte tan singular com és el Dansàneu”.

unnamed (34)(Foto: Maria del Mar Bonet i la ballarina Núria Guiu a Santa Maria d'Àneu, a Escalarre /Joan Blanco)

Les cites d’aquest dimecres tenen dos noms propis: Manuel Cubeles i Teresa Rebull. I, és que, a les 19h, l’Esbart Marboleny de les Preses (la Garrotxa), presentarà al recinte firal d’Esterri d’Àneu La difícil senzillesa. Es tracta d’un espectacle en homenatge a Manuel Cubeles en el centenari del naixement d’aquesta figura destacada del moviment dels esbarts i de la dansa tradicional a Catalunya. La difícil senzillesa és l‘espectacle que celebra el llegat de Cubeles a l’esbart garrotxí i que abasta una selecció de peces fruit d’aquesta trajectòria comuna, amb la direcció escènica de Montse Colomer i Iban Beltran.

Per altra banda, a dos quarts d’onze de la nit, el Jardí de Gallimó, al cor d’Esterri d’Àneu, acollirà la projecció d’Ànima Desterrada, un documental de l’actriu Susanna Barranco que aprofundeix en la figura de l’activista, cantautora i pintora Teresa Rebull en el centenari del seu naixement. L’audiovisual inclou importants testimonis coetanis de la cançó d’autor catalana com Lluís Llach o Marina Rossell. L’acte comptarà, també, amb una actuació intimista del pianista Joan Díaz i la cantant de jazz Laura Simó, encarregats de recuperar textos i cançons d’aquesta activista que va haver de defensar la llengua i la cultura catalana des de l’exili.

També aquest dimecres ha començat literalment a caminar el projecte Brots transhumants que protagonitzen el ballarí Magí Serra, el músic Arnau Obiols i l'artista visual Pepe CampsBrots és un projecte impulsat per la Fira Mediterrània que, en el cas del Dansàneu, es concreta en quatre dies de caminada artística per tal de viure de primera mà diferents expressions i maneres de fer de la gent que habita i viu al Pallars. Durant el recorregut interaccionaran amb diverses persones i ampliaran la mirada que tenim del bosc, del camp i del territori que xafem. Brots transhumants també és un documental realitzat en directe del qual se’n compartirà un primer tast el diumenge 1 d’agost a manera de tancament del Dansàneu 2021. La ruta prevista portarà Serra, Obiols i Camps des de Llavorsí a Farrera (dimecres 28 de juliol), Ainet de Besant (dijous 29 de juliol: atenció, aquesta caminada està oberta a qui vulgui sumar-s’hi), Estaron (divendres 30 de juliol) i, finalment, Esterri d’Àneu (dissabte 31 de juliol).