MÚSICA POPULAR I TRADICIONAL

Les colònies de l'Escola Folk d'Arsèguel dediquen el concert final al músic valencià Manolo Miralles

Manolo Miralles, cofundador del grup valencià Al Tall i renovador de la música popular, va morir el proppassat dissabte a València.
Colònies folk 2023 2
photo_camera Les colònies de l'Escola Folk d'Arsèguel dediquen el concert final al músic valencià Manolo Miralles / @escolafolk

L'orquestra de les colònies de l'Escola Folk d'Arsèguel ha dedicat el concert final, celebrat aquest diumenge, al músic, renovador de la música popular i cofundador del grup valencià Al Tall, Manolo Miralles, que va morir el proppassat dissabte. Nascut a Xàtiva el 1952, Miralles va començar com a cantautor, fins que l'any 75 va conèixer Vicent Torrent i Miquel Gil i van formar un grup de música popular en valencià. Van versionar temes tradicionals que després es convertirien en himnes.

Miralles va incorporar la bandúrria, la dolçaina i altres instruments de vent, corda i percussió a la banda. Entre les cançons més conegudes hi ha "Tio Canya", "A dos quarts de nou", "Lladres", "L'hereu riera" o "No en volem cap". Al Tall va pujar als escenaris durant gairebé 40 anys, fins que el 2013 es van acomiadar del públic.

Colònies per a Joves Intèrprets Folk

Com en edicions anteriors, l’Escola Folk del Pirineu ha programat dos torns de Colònies per a la preparació del concert/ball que es presenta cada any el darrer dia del festival “Trobada amb els Acordionistes del Pirineu”.

Amb el músics inscrits als dos torns, es crea l’orquestra que interpreta una suite de concert. S'han creat, també, diferents formacions (2 per torn) que han treballat el repertori del ball. L’equip de l’Escola Folk del Pirineu ha preparat el repertori per l’espectacle tot arranjant-lo segons els diferents nivells tècnics i tipus d’instrumentació dels músics participants.

Colònies folk 2023

Cada any, la suite gira al voltant d’un tema concret, sigui un viatge a una cultura determinada, personatges màgics, històries...  Enguany ha estat la SUITE 22: PAÍS VALENCIÀ, que l'Escola ha dedicat a Manolo Miralles. Han comptat amb la col·laboració del músic valencià, Toni Torregrossa i la mestra de danses, Mariajo Algarra que van ser a Arsèguel tant en l'estada de les colònies com el dia del concert/ball final. Tant els treballs escenogràfics com les diferents activitats de lleure, han tingut com a referència, d’una manera o altra, el País Valencià.

Un equip de professors han ajudat en els treballs de preparació del concert i el ball: A la secció d'acordions, Martine Lambregts, Marc del Pino i Cati Plana; secció teclats, Georgina Fàbregas i Josep Mas; secció guitarres i baixos, David Surià; secció bateria i percussions, Jordi Barbet; secció vents, Roger Cucurella; secció cordes, Elies Porter.  A la direcció d'orquestra, Eduard Casals.

A la vegada, un equip de monitors de lleure han acompanyat en totes aquelles activitats no relacionades directament amb la música. Amb Gemma Coma, coordinadora d'arts plàstiques, els assistents a les colònies d'Arsèguel han pogut treballar en els diferents elements de l’escenografia que decorarà l’escenari del concert de presentació.

Com en totes les edicions anteriors, les Colònies per a Joves Intèrprets Folk ha comptat amb l’estreta col·laboració de l’Associació “Arsèguel i els acordionistes del Pirineu” organitzadora del festival “Trobada amb els Acordionistes del Pirineu”