23.07.2018 |
Viure als Pirineus

EXPOSICIÓ A SORT FINS EL 12 DE GENER

L'exposició itinerant "Les distàncies còsmiques", a l'Arxiu Comarcal del Pallars Sobirà

L'exposició mostra com a partir de la mesura del radi de la Terra, i tot i encadenant mètodes, s'ha aconseguit determinar la distància als objectes més llunyans de l'Univers conegut.

Un dels plafons expositius de "Les distàncies còsmiques"
Un dels plafons expositius de "Les distàncies còsmiques"
L'exposició itinerant "Les distàncies còsmiques", a l'Arxiu Comarcal del Pallars Sobirà

L'Arxiu Comarcal del Pallars Sobirà, a Sort, acull fins el divendres dia 12 de gener, l'exposició itinerant "Les distàncies còsmiques", dissenyada pel Departament d'Astronomia i Meteorologia de la Universitat de Barcelona. L'exposició mostra els mètodes per a mesurar distàncies als cossos celests i com aquests mètodes s'han anat desenvolupant amb els anys segons les distàncies a mesurar. Es podrà visitar a l'Arxiu Comarcal del Pallars Sobirà, a Sort, fins divendres 12 de gener.

Alguns dels procediments emprats en el passat avui en dia són obsolets per manca de precisió, d'altres s'han millorat amb nous instruments i són imprescindibles per arribar a mesurar distàncies cada cop més grans. I és que els diferents mètodes que s'apliquen a les diferents distàncies no són independents entre ells. Per estimar la distància a la galàxia més llunyana cal saber la que ens separa de galàxies properes. Alhora aquestes distàncies properes no es podrien calcular sense saber abans a quina distància són les estrelles i quina distància ens separa del Sol.La mida de l'Univers es calcula començant pel cossos que tenim més a prop i anant cada vegada més lluny, amb procediments successius i depenents. 

Tot i que l'exposició "Les distàncies còsmiques" es va elaborar amb motiu del trànsit de Venus del 5-6 de juny del 2012, aquesta és una exposició atemporal. El disseny tant dels continguts com del format de la exposició l'han fet: L. Balaguer, J. M. Carrasco, C. Jordi, E. Masana, S. Olarte, S. Roca i M. Romero. Tots ells membres del Departament d'Astronomia i Meteorologia de la Universitat de Barcelona.

Comentarios