Josep Espunyes rep la Creu de Sant Jordi 2022

El peramolí Josep Espunyes, un referent al món literari pirinenc, rebrà la Creu de Sant Jordi 2022 per la seva tasca exemplar, abnegada i incansable, i pel seu compromís amb el país i amb la llengua catalana. Pel seu profund arrelament, harmonia i comunió amb el territori de l'Alt Urgell i la seva projecció nacional. La Generalitat atorga aquest any un dels seus màxims reconeixements a 10 dones, 10 homes i 10 entitats.

Pep Espunyes. Barcelona. 2016.01.26 (2) Ricard Lobo
photo_camera L'escriptor peramolí, Pep Espunyes / Ricard Lobo

Aquest nomenament ha coincidit amb l'Any Literari Josep Espunyes al Pirineu, declarat per l'Associació Llibre del Pirineu. Amb aquest motiu, l’entitat ha preparat un programa d’activitats entorn de l’obra del poeta, lingüista i estudiós de Peramola, que el 2 de gener d'aquest any va celebrar els seus vuitanta anys. L’objectiu era posar de relleu la fructífera creació d’Espunyes, que abraça des de la poesia a la recerca tot passant per la narrativa, i que constitueix un patrimoni literari en llengua catalana de primer ordre. Les activitats s'allargaran tot aquest 2022.

L'acte central de l'Any literari Josep Espunyes al Pirineu va tenir lloc a l'abril i veïns i veïnes, amics, escriptors, lectors i membres de l'Associació Llibre del Pirineu van acompanyar l'escriptor peramolí en un acte emotiu i sentit, on el mateix Josep Espunyes va recitar els seus propis poemes. L'acte va finalitzat amb la música i la cançó de Quim Sabaté, i la participació d'alguns veïns i veïnes que van llegir versos de lo Vilaro de Peramola.

Acte Peramola 1

 

El perfil

Josep Espunyes i Esteve va néixer a Peramola el 2 de gener de 1942. De jove va treballar de pagès a casa i després es va traslladar a viure a Barcelona, on va entrar en contacte amb el món obrer i els moviments populars, els quals van impregnar els seus inicis com a poeta amb títols com ara Temps de manobre. De l’evangeli segons Sant Lluc (1977) i Centra a l’abast. Viatge al record (1978). Tanmateix, no va abandonar mai el seu lligam amb les arrels, com es manifesta als poemaris Notes mínimes d’un paisatge (1988) i Alt Urgell, plany i passió (1996). El 2012, Edicions Salòria va publicar la seva obra poètica completa.

En recerca històrica porta fent un treball ingent, amb obres com Baronia i municipi de Peramola (1995), Segrada. Motarrots i llegendes de l’Alt Urgell (2001), Peramolins amb nom (2011), Piulades de cultura popular (2016), Món rural. Mots que es perden o 1.000 dites ponentines (2021), entre una dotzena de títols. És autor també de les novel·les Terrosset de sucre candi (1983), Un matí a Albastesa (1984), En Calçons (1985) i Hora foscant a la ribera (1991).

Josep Espunyes