TRADICIONS

Els raiers de Nargó comencen a construir els dos rais que aquest dissabte baixaran Segre avall

La manca de cabal suficient a l'estiu provoca que, a partir de l'any vinent, la festa passi a celebrar-se a la primavera, durant la Setmana Santa.
Raiers Coll de Nargó
photo_camera Els troncs preparats, aquest dimecres, a la plaça de Coll de Nargó / FS

L’Associació de Raiers de la Ribera del Segre ja prepara la 33a baixada de raiers de Coll de Nargó. Dos rais, amb quatre tripulants cadascun, tornaran a solcar aquest dissabte el Segre per rememorar aquest antic ofici.  La festa començarà amb l'Enraiada i continuarà amb la baixada dels rais des dels Clops de Fígols.

Tal com va passar l'any passat, el recorregut serà curt degut a l'escassetat de pluges i no superarà el quilòmetre de llargada. "Notem moltíssim el canvi climàtic. Cada any hi ha menys cabal i a l'estiu no hi ha aigua suficient', ha explicat el president dels raiers de Coll de Nargó, Àlex Ferré. És per això que l'edició de l'any vinent es farà molt probablement a la primavera, previsiblement durant les festes de Setmana Santa per tal d'atreure més visitants i públic.

Raiers Coll de Nargó 2
Els troncs a la plaça de l'Ajuntament de Coll de Nargó,  preparats per confeccionar els rais / Àlex Ferré

Aquests dies la plaça de l'Ajuntament de Coll de Nargó és plena de troncs, a punt perquè membres de l'Associació de Raiers confeccionin els dos rais, de deu troncs cadascun, perfectament relligats per solcar les aigües del Segre.

Amb la mirada posada a la candidatura a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la Unesco

Des de l'entitat que promou la festa, confien que aquest desembre els raiers, denominats en anglès 'timber rafting', puguin rebre el reconeixement de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la Unesco. Segons Ferré, això pot significar que aquesta tradició sigui "immortal", a més de "consolidar el record de l'ofici de raier".